A szövetségi kapitány, aki hősi halált halt a románok ellen

A magyar válogatott első szövetségi kapitánya volt, az I. világháborúban önként jelentkezett az erdélyi frontra.

Gillemot Ferenc francia származású család sarjaként 1875 szeptemberében látta meg a napvilágot Budapesten. Már egészen fiatalon belevetette magát a 19. század vége felé kibontakozó sportmozgalomba. Foglalkozott szinte mindennel, ami mozgás: kerékpározott, atletizált, futott, evezett, úszott, bokszolt, és birkózott. Klasszikus példája volt a századforduló sportsmannek, aki minden sportágban igyekszik helytállni. A futball ejtette rabul végül leginkább, és élete nagy részét annak szentelte, hogy népszerűsítse és intézményesítse a labdarúgást Magyarországon.

1897-ben részt vett az első hivatalos magyar focimeccsen. Pályafutását a Műegyetem FC hátvédjeként kezdte. A legendás csapatban együtt játszott többek között Hajós Alfréddal és Ray Ferenccel is. A kezdetektől bíráskodott alkalmi meccseken, 1903-tól az NB I-ben is. Ekkor már két éve működött a Magyar Labdarúgó Szövetség, amelynek alapító tagja, és egyik vezetője volt. A szövetség 1905-ben határozta meg a professzionizmus fogalmát, s

az első futballista, akit  hivatalosan profinak nyilvánítottak,

Gillemot volt.

A magyar nemzeti válogatottat a kezdetekben egy, különböző klubok küldötteiből álló bizottság állította össze. Ők azonban nehezen jutottak konszenzusra, újra, meg újra felmerült az elfogultság, a protekció vádja. Így a keret összeállítását, felkészítését és irányítását 1902-től egy erre kijelölt szakemberre, a szövetségi kapitányra bízták.

Elsőként Gillemot Ferencre.

Vezetésével összesen öt mérkőzést játszott a nemzeti csapat. 3 győzelmet arattak, és kétszer szenvedtek vereséget.

A tervszerű, szakmai alapokra helyezett futball edzés egyik hazai megteremtője volt. Korát nem egyszer messze meghaladó tréningezési elveit 11 pontban foglalta össze.
 

  • Egyéni technikai oktatás
  • Kollektív taktikai oktatás
  • Erőnlét biztosítása
  • Tehetségek kiválasztása, képzése
  • Összjáték kialakítása
  • Csapatszellem, közösségi érzés megteremtése
  • Játékosokkal való egyéni törődés
  • Mérkőzésenkénti külön felkészülés
  • Levezető, formába hozó edzések
  • Soron következő mérkőzések biztosítása
  • Kiegészítő sportok használata


Az I. Világháború kitörésekor, mint kiváló úszó, a haditengerészetnél kezdte meg szolgálatát, később a népfelkelő gyalogsághoz került. Amikor 1916 nyarán Románia hitszegő módon hátba támadta a Monarchiát,

önként jelentkezett

az erdélyi frontra. Itt halt hősi halált Petrozsény közelében. Mindössze 41 éves volt.

A magyar válogatott múlt hét keddi, osztrákok feletti győzelmét bizonyára elégedetten szemlélte a túlvilágról. Szövetségi kapitányként első mérkőzését Ausztria ellen játszotta, öt meccséből négyen pedig a Lajtán túliak válogatottjával küzdött meg.