A TE új létesítményeinek tervei már megvannak, a Déli kieső részeinek pótlása meg majd csak lesz valahogy

Részletkérdésekkel nem foglalkozunk!

A portálnak Gyetvai Árpád miniszteri biztos azt nyilatkozta: A létesítmények egy része a Testnevelési Egyetemé lesz, a többi pedig eleve a nagyközönség számára készül. Ám hangsúlyozta, hogy a TE jégcsarnokát és teniszpályáit is használhatják majd a "civilek". A beruházásnak a tervek szerint 2018 és 2022 között kell megvalósulna.

Gyetvai megerősítette, hogy

a Déli személyforgalmi részét nem szüntetik meg.

A pályaudvar teljes felszámolásának híre akkor spriccelt szét a médiában, amikor egy márciusi kormányinfón Lázár János arról beszélt, hogy a kormánynak van olyan terve, ami szerint lebontanák a pályaudvart, a helyén pedig parkot alakítanának ki. A terv osztatlan felháborodást és elutasítást váltott ki a közvéleményben és a közlekedési szakmában is. A tervek szerint a kieső kapacitást a Kelenföldi vasútállomásnak kellett volna pótolnia, amely azonban már tavaly tavasszal sem bírta el a megnövekedett forgalmat, amikor az alagút beomlása miatt le kellett zárni egy időre a Délit. Végül augusztus közepén jelentette be egy interjúban Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, hogy a pályaudvar beszántásának tervétől eláll a kormány, és csak a "rozsdaövezeti jellegű üzemi pályaudvari területeket" szüntetik meg.

A történet akár happy end is lehetne - ha azt tudnánk, hogy az üzemi területek kapacitását (például az éppen nem közlekedő vonatok tárolását és karbantartását) hogyan veszik át más pályaudvarok. Gyetvai azt mondta, "a részletes és végleges tervek még nincsenek készen". Ez politikusról magyarra fordítva nagyjából azt jelenti, hogy

"fogalmunk sincs."

Egyelőre az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a Déli felszámolt részeinek feladatait részben Kelenföld, részben olyan vidéki állomások vehetik át, mint Székesfehérvár, Martonvásár, Érd, vagy Pusztaszabolcs. Ez egyébként már csak azért is érdekes mutatvány lesz, mert idén februárban jelentették be, hogy egy P+R parkoló kialakítása miatt Kelenföldet is megcsonkítják. (Amelyen egyébként áthalad a hazai teherforgalom nagyjából 95%-a)

Az mindenesetre meglehetősen árulkodó, hogy

a Testnevelési Egyetem új létesítményeinek tervei már készen állnak - ám, hogy a MÁV hogy oldja meg a kieső területek pótlását, az "majd csak lesz valahogy".

A szakmában nyílt titoknak számít, hogy a projekt mögött a kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkező, 2014-ben egy direkt rá írt törvénynek köszönhetően doktori fokozat nélkül is a TE rektorává kinevezett Mocsai Lajos lobbiereje áll.