A titkosszolgálat szervezte a varsói orosz követség megtámadását?

Maga a belügyminiszter adott utasítást a varsói orosz nagykövetség megtámadására 2013-ban - állítja egy lengyel hetilap. A balhét a jobboldali radikális tüntetőkre verték rá. 

2013 november 12-én a lengyel fővárosban a nemzeti szervezetek "Függetlenség Menete" nevű több tízezres megmozdulását követően megtámadták az orosz követséget, és felgyújtották az épület előtt álló őrbódét. Az incidens komoly nemzetközi botrányhoz vezetett, és tovább hűtötte a forró barátságnak amúgy sem nevezhető lengyel-orosz viszonyt. A kormány akkor sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, és a menet több résztvevőjét letartóztatták, akiket a támadásban való részvétellel gyanúsítottak. 


 

A jobboldali lap most egy titokban rögzített beszélgetésre hivatkozva azt írja: másfél évvel ezelőtt maga Bartłomiej Sienkiewicz  adott utasítást a belügyi szerveknek, hogy balhét provokáljanak a rendezvény után. Az akkori belügyminiszter 2014. júniusában egy varsói étteremben találkozott Elizabeth Bieńkowska miniszterelnök-helyettessel, és egy ismert bankvezetővel.

A beszélgetés során Sienkiewicz elmondta, hogy a 2013 őszén a lengyel titkosszolgálat munkatársai az ő utasítására gyújtogattak az orosz nagykövetség előtt. Az interneten egyelőre csak egy rövid ismertető jelent meg a cikkről, amely majd a kedden boltokba kerülő nyomtatott számban lesz olvasható. A szerző, Cezary Gmyz azt írja: először a titokban rögzített beszélgetés leiratát olvasta, de mivel "nem hitt a fülének", így ragaszkodott ahhoz, hogy meghallgassa az eredeti felvételt is.

Sienkiewicz hétfőn sietett cáfolni a az értesülést, amiből szerinte egy szó sem igaz.

Egyébként nem a másfél évvel ezelőtti incidens a társalgás egyetlen kínos pontja. A két politikus és a pénzember a lengyel kormánypárt, a Polgári Platform (PO) törvénytelen finanszírozásáról, és a lengyel bányászat "sokkoló állapotáról" is szót ejtett.

Ha a felvétel eredetinek bizonyul, az alaposan alááshatja a jelenlegi PO-s államfő, Bronisław Komorowski esélyeit az elnökválasztás vasárnap esedékes második fordulója előtt. Egyben komolyan befolyásolhatja azt is, hogy a királycsinálóvá előlépett harmadik helyezett, a 20%-nyi voksot begyűjtő rendszerkritikus jobboldali Paweł Kukiz hova áll majd a következő menetben. Kukiz szavazói között sok radikális jobboldali van, akik részt vettek a Függetlenség Menetén, vagy legalábbis szimpatizáltak annak szellemiségével. Az utóbbi években már hagyománnyá vált rendezvény titkosszolgálati lejáratása körükben biztosan nem növeli a PO és jelöltje iránti bizalmat.