A trianoni tragédiára emlékezik a magyarság

Miközben vannak helyek, ahol június 4-e már-már ünnepnapnak számít, azért elég sokfelé nem barackfa-dalokat énekelnek.

A fővárosban június 4-én, a békediktátum aláírásának idején tartja rendezvényét a Jobbik a XIV. kerületi Reiner Frigyes téren. Felszólal Szávay István és Stummer János, közreműködik Vári-Kovács Péter. Ezután a résztvevők együtt vonulnak át a Nemzeti Érzelmű Motorosok megemlékezésére, a Hősök terére, ahol mécseseket gyújtanak a gyászkereszt talapzatánál. Hozzájuk csatlakozik a Jobbik IT is, az ifjúsági szervezet tagjai mécsesekből kirakják Nagy-Magyarország körvonalát, amit emelőkosaras kocsiról fotózva meg is örökítenek a jelen lévő fotósok. A Jobbik elnöke, Vona Gábor június 4-én 17 órakor szülővárosában, Gyöngyösön, a Huszár-szobornál mond beszédet és helyez el koszorút.
 
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) hagyományos Trianon Felvonulása sem marad el, ezúttal ráadásul fáklyákkal vonul majd a várhatóan ismét több ezres tömeg az 56-osok terén található Regnum Marianum kereszttől, érintve az elszakított területeket megszerző trianoni utódállamok több nagykövetségét is. A június 7-ei, 19 órakor kezdődő rendezvényen felszólal Zagyva György Gyula, Novák Előd, Kálló Gergely, Dobay Gergely és az Alfahír főszerkesztője, Magvasi Adrián is, aki egyébként 4-én Szolnokon, 5-én pedig Szentendrén mond beszédet. Mint látható, nemcsak tudósítunk és hírt adunk rendezvényekről, de tevékenyen részt is veszünk bennük.
 
Azonban nemcsak a csonkahon ad helyet rendezvényeknek. Először 2006-ben került sor arra, hogy a Párizs melletti Versailles-ban található Trianon Palotánál (amely jelenleg hotelként működik) tartsanak magyarok tiltakozó demonstrációt. Akkor a HVIM és a Kárpátia zenekar összefogásából létejött rendezvényen mintegy ezren vettek részt, és több ezer angol, német, olasz és magyar nyelvű szórólapot osztottak ki a helyieknek és turistáknak. Még a hotel tulajdonosának kérlelésére sem voltak hajlandóak a résztvevők és a zenekar csendben maradni, mint fogalmaztak: "a legkevesebb, hogy most csöndben maradnak és elviselik a tüntetést azok után, amit Trianonban tettek a magyarokkal". Azóta már rendszeressé vált a franciaországi tüntetés, idén pedig egy kifejezetten nagyszabású rendezvényre készül a Magyarok Világszövetsége június 4-én déltől.
 
Mint minden évben, ezúttal is számos rendezvény lesz tengerentúl is, így például szombaton Londonban is lesz egy tiltakozó felvonulás, amely után a szervezők petíciót adnak át a brit miniszterelnök részére. 
 
Kilencvenöt évvel a trianoni tragédia után a Kárpát-medencében és azon túl is mécsesek gyulladnak, hogy emlékeztessenek a múltra és az abból fakadó jelen nehézségeire. De a fény egyre több fejben is felgyullad, és egyre többen érzik, hogy nem nyugodhatunk bele, nem, nem, soha.