A tűzszünet alatt sem sikerült kimenteni a sebesülteket Aleppóból

A nemzetközi emberiességi szervezet szóvivője, Ingy Sedky elmondta, hogy a rossz biztonsági helyzet miatt egy civilt sem tudtak biztonságba helyezni a város terroristák ellenőrzése alatt álló keleti részéből. A Vöröskereszt munkatársai nem tudtak bejutni a kijelölt humanitárius folyosókon keresztül a városrészbe, mert azok gránáttámadások és mesterlövészek miatt nem voltak elég biztonságosak.

Az ENSZ közlése szerint 200 sebesültet akartak kivinni a városrészből, akiknek sürgős segítségre lenne szükségük.

Nem sokkal a Szíriában a kormány oldalán beavatkozó Oroszország által a héten bejelentett fegyvernyugvás szombat esti lejárta után ismét heves harcok kezdődtek Aleppóban. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet tüzérségi tűzről, légicsapásokról és heves összecsapásokról számolt be a 2012 óta megosztott városban húzódó front teljes hosszán.

A "humanitárius tűzszünet", amelynek bejelentett célja az volt, hogy civilek és sebesültek hagyhassák el a várost, helyi idő szerint szombat este hét órakor ért véget.

Becslések szerint 250-300 ezer lakos rekedt Aleppóban, gyér élelmiszer-ellátás és rendkívül korlátozott egészségügyi ellátás mellett.