A UKIP szerint sosem volt még ilyen valószínű a Brexit

„Egy fényes csillag látszik a horizonton, a brit népszavazás, és tekintettel arra, hogy önök nem akarják visszaadni Angliának a lehetőséget, hogy ellenőrizhesse saját határait, egy esetleges Brexit (az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból – a szerk.) most valószínűbbnek látszik, mint napjainkban bármikor” – üzente Nigel Farage, Európa két vezető politikusának, akik meglehetősen fancsali arccal hallgatták végig a radikális pártvezért.

Német járomban

A kemény kritikáiról híres Farage most is kendőzetlen őszinteséggel mutatott rá arra az iróniára, hogy az Európai Unió, ami eredetileg egy német hatalmi törekvéseket korlátozni hivatott intézmény, mégis germán irányítás alatt áll, ahol a többi állam, így Franciaország is, csupán jelentéktelen másodhegedűs.

A tagállami szuverenitás súlyos csorbításaként értékelte a görög belpolitikába való beavatkozást (utalva ezzel a különutas Ciprasz-i politika megbuktatására), külön kiemelve, hogy eközben a válság óta elért, német gazdasági növekedés egy jelentős része például a Görögországba irányuló fegyverexportnak is köszönhető.

A megosztottság Európája

Súlyosan bírálta az EU migrációs politikáját (ami tulajdonképpen Merkelnek, és a német magatartásnak szólt), miszerint „az egész világnak megüzentük, kérünk benneteket, gyertek Európába, aminek a vége egy valóságos roham lett, majd kiderült, hogy a jövevények 80%-a nem is szír menekült, és tulajdonképpen fiatal, férfi, gazdasági bevándorlóknak tártuk sarkig az ajtót”, akiknek többsége ráadásul kifejezetten agresszívan viselkedik.

Magyarországot pozitív példaként említve úgy szólt, hogy aki fel merészeli emlegetni a jelen eljárás sikertelenségét, azt ugyanúgy próbálják eltiporni, ahogy hazánkat.

„Ez nem a béke, hanem a megosztottság Európája” – hangoztatta a radikális politikus. Merkel és Hollande szemére vetette, hogy az EU politikájának kudarcával szembesülve is tovább erőltetik az integráció elmélyítését, és hibás konklúziójuk a következő: „Európa nem működik, tehát még több Európára van szükség.” Ezt követően villantotta fel a Brexit, szerinte egyre reálisabb lehetőségét, mely a leghevesebb tapsot váltotta ki az amúgy is izgatott atmoszférájú teremben.

Elhagyni az EU-t = elhagyni Európát és a demokráciát

A két államfő közül egyedül a francia elnök reagált a UKIP-vezér szavaira. Hollande közölte, hogy azok számára, akik nem hisznek Európában (mintha az egyenlő lenne az Unióval… – a szerk.), és nem akarnak egy közös államban(!) élni, csak egyetlen „szörnyű, de logikus” alternatíva létezik: elhagyni az Európát, Schengent, és végső soron a demokráciát.

„Nem az önállóság feladásáról beszélek, hanem az önállóságról, amely azonban nem az önálló iszlámot jelenti” – érvelt kissé ködösen a francia politikus, majd hozzátette, nem akarja, hogy a kontinens visszatérjen a nacionalizmus, a populizmus és az extrémizmus útjára.

T. T.