A zsidók belefértek a programba, a németek nem

Merkel a zsidóság vezetőivel találkozott, lerótta kegyeletét a holokauszt áldozatai előtt, ám a magyarországi németek képviselői nem fért bele.

Nem csak az Orbán Viktorral való burkolt pengeváltás és a kancellár grimasza voltak Merkel budapesti látogatásának kínos pillanatai. A német kormányfő nemcsak magyar kollégáját alázta - de a svábokat is. Míg a magyarországi zsidó egyházak képviselőivel való találkozót és a holokausztról való megemlékezést sikerült bepréselnie a mindössze hat órás budapesti látogatás igen sűrű programjába - addig a hazai németek esetében ezt már nem tartotta annyira fontosnak. A kancellár sem a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának vezetőivel nem találkozott, sem a svábok kitelepítéséről nem emlékezett meg.

Az ellentmondásra Szávay István, a Jobbik alelnöke hívta fel a figyelmet, aki Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz:

Sváb családból származóként különösen szomorúnak tartom ezt amiatt is, mert nemcsak a holokauszt 70. évfordulója van, hanem a hazai németek ezreinek kényszermunkára hurcolása, majd több mint 200 ezer személy kifosztása és elűzetése is 70 esztendővel ezelőtt kezdődött.

A hazai németség országgyűlési szószólóját a Miniszterelnökség végül bevette a német kormányfőt fogadó delegáció keretébe, így Merkel egy kézfogás erejéig leereszkedett sajátjaihoz is.

Zsidó cicaharc

A kancellár mai, Dohány utcai zsinagógában tett látogatása alkalmával nemcsak a sokadik kötelező kört rótta le a holokauszt-szembenézés-bocsánatkérés vonalon, de megismerkedhetett a hazai zsidó közösség belső törésvonalaival is.

A német kormányfőt Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Frölich Róbert, a zsinagóga főrabbija fogadták a kapuban, majd körbevezették az épületben.

Ezt követően felkeresték a zsinagóga kertjét, ahol a budapesti gettó felszabadulását követően több mint 2300 embert temettek el tömegsírokban. Itt a német kancellár holokauszt-túlélőkkel is kezet fogott. Ezt követően Heisler András a holokauszt magyar zsidó áldozatainak neveit tartalmazó Emanuel-emlékfához vezette a kancellárt, ahol Angela Merkel egy követ helyezett el.

A találkozó nem múlhatott el a minden hasonló rendezvényen már megszokott cicaharc nélkül. A Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség delegációja ugyanis nem volt hajlandó bemenni a Dohány utcai zsinagógába. Az ortodox zsidók ugyanis vallási okokból nem tehetik be a lábukat neológ imaházba. Így végül a zsinagóga mögötti díszterembe vezették a politikust, aki itt tanácskozott a Mazsihisz és az EMIH vezetőivel.