Acélos beszólás Dunaújvárosban: beleszállt a jobbikos EP-képviselőkbe egy DK-s

Közvilágítás-mutyi, fideszes gyilkosság, időközi választás. Tombol a kampány Dunaújvárosban.

Orbánnak eddig kellemetlen lehetett Dunaújváros

Orbán Viktor kedden milliárdos fejlesztéseket fog bejelenteni Dunaújvárosban – írta pénteki cikkében az Index. Május 24-én a településre érkezik a miniszterelnök a Modern városok program névre keresztelt országjárása keretében. Orbán Viktor eddig 18 megyei jogú városban járt tavaly tavasz óta, és eddig összesen több százmilliárd forint összegű fejlesztést jelentett be. Az Indexnek a dunaújvárosi önkormányzat több tagja is az mondta: a miniszterelnököt a sorozatos dunaújvárosi botrányok tartották távol a településtől.

A választás előtti utolsó képviselő-testületi ülést is a hisztérikus odamondogatások uralták. A DK-s Besztercei Zsolt megalapozatlan vádakkal esett neki a jobbikos Pintér Tamásnak, aki azonban nem tudott jelen lenni az ülésen. Besztercei ezt kihasználva az Európai Parlament három jobbikos képviselőjét ostorozta, amiért azok tartózkodtak a kínai acélipari termékekkel szemben az európai acélgyártás védelmét szolgáló szavazáskor, pedig a DK-s politikus szerint nagyon fontos, hogy a honi acélgyártást, a Dunaferrt védővámok segítsék.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője az Alfahírnek reagálva azt mondta: Kína piacgazdasági státuszának megadásáról, ami összefügg az európai gazdaság, közte az acélipar védelmével, három határozati javaslat került szavazásra a strasbourgi plenáris ülés vitájának a végén. Ezeket az EFFD frakció (Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája), az ENF (Nemzetek és Szabadság Európája), valamint néhány frakció közösen nyújtott be. Az első két javaslat többek között azt tartalmazta, hogy az Európai Bizottság ne adjon piacgazdasági státuszt Kínának, és a Kínából származó behozatal tekintetében ne térjen át a „standard módszerre”, míg Kína nem teljesíti az öt uniós kritériumot. Továbbá felszólította a Bizottságot, hogy a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalások során ne engedje, hogy határidők és egyoldalú álláspontok révén nyomást gyakoroljanak rá. Az ENF határozati javaslata hangsúlyozta, hogy Kína nem piacgazdaság. Arra is felhívta a Bizottság figyelmét, hogy vegye kellőképpen figyelembe az uniós iparágak és különböző érdekelt felek által kifejezett aggodalmakat, amelyek az uniós munkahelyekre és a fenntartható gazdasági fejlődésre, illetve az uniós ipar egészére gyakorolt hatásokra vonatkoznak.

„Az előző két javaslatot szavazatunkkal támogattuk, sajnos azonban a néppártiak és a szocialisták elutasították, így nem kapott többséget. Ezután nyilvánvalóvá vált, hogy a harmadik, közös javaslat kapja meg a többséget - ami az előző kettőhöz képest sokkal gyengébb, halványabb, az európai ipart nem elég határozottan védő”

- mondta az Alfahírnek Balczó Zoltán.

A jobbikos EP-képviselő szerint a fenntartásaikat fejezték ki a szavazásnál a tartózkodásukkal.

Balczó Zoltán hozzátette:

„Úgy is fogalmazhatnék, hogy a Fidesz és az MSZP uniós frakciója, bennük a magyar képviselőkkel, a leggyengébb védelmet biztosító javaslatot emelték határozattá. Ha támogatták volna a másik két javaslat egyikét – amit a Jobbik képviselői megtettek – akkor sokkal nagyobb biztonságban lenne magyar acélipar”

- szögezte le a Jobbik EP-képviselője.

Balczó Zoltán arról is beszámolt lapunknak, hogy a plenáris ülést megelőzően a strasbourgi parlament előtt tüntetés zajlott az európai acéliparnak a kínai dömpingtől való megvédése érdekében.

„Én elkértem az egy lapon összefoglalt követeléseket, bevittem a parlamentbe és felhívtam rá mások figyelmét is”

- mondta Balczó. A képviselő szerint a magyar energiaipart és acélipart súlyosan érinti, hogy 2020 után megszűnne számukra az ingyenesen kiosztható CO2 (szén-dioxid) kvóta, vagyis a piacon kellene súlyos összegekért megvenniük, így versenyképtelenné válnának.