Addig dolgozz, amíg élsz!

A képviselő azután tette ezt a kijelentést, hogy a Jobbik egyik határozati javaslatának tárgyalásán a kormánypárti politikusok nem találták szükségnek a változtatásokat. A nemzeti párt javaslatában azzal állt elő, hogy alakítsanak ki egy flexibilis nyugdíjrendszert, amiben
  • megszűnne a szociális hozzájárulási adó, helyére visszakerülne a nyugdíjjárulék
  • egyéni, virtuális és valós nyugdíjszámlát hoznának létre
  • 40 év munkaviszony után, igény esetén férfiaknak is megadnák a nyugdíjlehetőséget
  • bizonyos szakmák külön korkedvezményes nyugdíjrendszert kapnának
  • beiktatnák az életpályamodellt, ami rekreációs modellt is tartalmazna, akár több hónapos szabadsággal
Sneider Tamás közölte: szándékosan azért nyújtottak be törvényjavaslat helyett határozati javaslatot, hogy a kormánypártok is alakíthassanak rajta, ha szeretnének. Ennek ellenére - tette hozzá - az egészet szükségtelennek ítélték meg, ami arra mutat, hogy szerintük az "élethosszig tartó tanulás helyett az élethosszig tartó munkára" van igény.
 
Az Országgyűlés jobbikos alelnöke elmondta, hogy a javaslat elutasításában az az indoklás is szerepelt, miszerint a szakmai jegyzékben olyan munkákra is ajánlják a korai nyugdíjazást, amelyek a technikai fejlődés miatt vagy nagyban változtak, vagy már meg is szűnhettek. Ez azt jelenti, hogy mintegy 60 éve nem vizsgálták felül a jegyzéket, s noha azóta új szakmák is létrejöttek, a kormánypártiak a frissítés helyett inkább az egészet lesöpörték az asztalról.
 
A mai állapot egy fűnyíró-elv alapján működik: aki megéri a 65 évet, az nyugdíjba mehet, aki nem, az nem. Ennyi a kormány nyugdíjpolitikája - közölte Sneider Tamás, aki szerint vannak olyan szakmák, ahol egyszerűen "lehetetlen megkövetelni", hogy az ember 65 éves koráig dolgozzon, így szükségesek az enyhítések.