Áder János aláírta az MTA szétveréséről szóló törvényt

Áder János aláírta az MTA szétveréséről szóló törvényt

A kutatók, tudósok és politikusok kérésének ellenére ma Áder János aláírta azt a törvényt, ami elveszi a Magyar Tudományos Akadémiától saját vagyonának nagyobb részét és kutatóhálózatát.

A Magyar Tudományos Akadémia pénteken délelőtt még tett egy utolsó próbát és közleményben kérte Ádert, hogy ne írja alá a törvényt.

„A Magyar Tudományos Akadémia területi bizottságai és a hozzájuk tartozó, a tudomány iránt elkötelezett tagjai aggodalommal figyelik az MTA kutatóintézeteinek leválasztását az MTA köztestületéről. Meggyőződésünk, hogy a Parlament által elfogadott törvény ellentétes az ország érdekeivel, nem segíti, hanem akadályozza az új tudományos eredmények elérését, ezáltal a műszaki és társadalmi innovációt. Ezért kérjük Elnök Urat, hogy ne írja alá a törvényt, hanem kezdeményezzen alkotmányossági vizsgálatot.”

A köztársasági elnökhöz azonban ez már az aláírás pillanata után juthatott el, ugyanis a Parlament honlapján nem sokkal fél 11 előtt hozták nyilvánosságra Áder döntését.

A Köztársasági Elnöki Hivatal egyelőre nem adott ki külön közleményt, így nem lehet tudni, indokolja-e bármivel az államfő az aláírást, fűz-e hozzá bármilyen kommentárt a nyilvánosság számára.