Leköszön a német radikálisok vezetője?

Frauke Petry nincs túl jó passzban.

"Sem a politika, sem az AfD nem egyedüli dolog számomra"

- nyilatkozta a 41 éves Petry, aki 2015 óta az AfD elnöke, később társelnöke.

A kémikus végzettségű politikus szerint nem árt, ha az ember időről időre újragondolja az életét, és saját bevallása szerint ő most épp ezt csinálja.

Az ötödik gyermekét váró Petry szerint a párt vezetése így is túl sok energiát igényelt részéről, nem mellesleg pedig a hétköznapi élettől is megfosztotta.

Amennyiben az AfD-n belül a mérsékeltebb irányzatot és a politikai árnyalatok közötti szintézist képviselő politikus tényleg lemond, könnyen kérdésessé válhat az alternativisták jövője: a szélsőséges irányba kacsintgató kisebbség határozott vezetés híján könnyen robbanthatja a nemzeti pártot, ami a mérsékeltebb politikusokat és szavazókat egyaránt elriaszthatja.

Ezzel pedig a párt parlamenti szerepvállalása is veszélybe kerülhet.

Rossz helyen keres drámát a német média: nem a Saar-vidéki eredmény az AfD legnagyobb problémája

Aki valamennyire is nyomon követi az AfD politikai pályafutását, az tavaly könnyen hozzászokhatott a párt által produkált két számjegyű eredményekhez: a 12 és 24 százalék közötti szereplések talán még a párton belül is abban a hamis illúzióban ringattak sokakat, hogy bárhol, bármilyen körülmények között sikerrel vehetik be a Merkel-féle rendszer meggyengült bástyáit.