Afrikai bérszínvonalon dolgoznak a magyar kutatók

A felsőoktatást sújtó folyamatos forráskivonások miatt az ágazat helyzete összességében romlott az elmúlt években.

„Afrikai bérezés mellett nem lehet világszínvonalú oktatói és kutatói munkát végezni: a felsőoktatást sújtó folyamatos forráskivonások miatt az ágazat helyzete összességében romlott az elmúlt években.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) két vezetőjével konzultáltam ma az akadémiai közeg legfontosabb stratégiai kérdéseiről - a munkavállalói oldal szemszögéből. Dr. Tőrös Szilárd elnök és Dr. Pálfia Zsolt alelnök beszámolt az FDSZ tevékenységéről és azon szakmai javaslatairól, amelyeket a felsőoktatás egészének érdekében képviselnek.

Az egyetemi oktatók úgy vélik, hogy az intézményi struktúra kiszámíthatatlansága, annak folyamatos változásai nem tesznek jót - ahogy a bürokrácia elharapózása, az értelmetlen adminisztrációs elvárások sem.

A bérek rendezetlensége a legjobb tehetségű fiatalokat elriasztja, hiszen nem látnak a tudományos és oktatói pályában perspektívát - emiatt nő a kontraszelekció és rengetegen hagyják el az országot is. Az elvándorló szürkeállományra különösen is igaz, hogy nem "kalandvágyból" kényszerül külhonba, hanem egyszerűen csak folytatni akarja megkezdett tudományos pályáját, ha erre itthon anyagi okokból és eszközhiány miatt nincsen lehetősége. Az FDSz javasolja az oktatói-kutatói teljesítmény arányos bérezését, amely a folyamatos, magas színvonalú munkát kiemelten támogatná, a nem megfelelőt pedig kirostálná."