Afrikának nem fekszik a demokrácia

Robbanások hallatszottak és több helyen tűzpárbaj volt Burundiban keddre virradóan, az elnökválasztást megelőző éjszakán.

Pierre Nkurunziza elnök is indul a választáson, már a harmadik mandátumáért. Szándékát áprilisban jelentette be, noha az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás csak két ciklus kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. Emiatt belpolitikai válság alakult ki Burundiban, az ellenzék közölte, hogy bojkottálja a választást, és a szavazás közeledtével megsokszorozódott az erőszakos cselekmények száma. 
 
Az államfő arra hivatkozik, hogy első alkalommal a parlament választotta meg, és nem közvetlenül a nép, ezért jogában áll még egyszer indulni a választáson. Az eredetileg nyolc induló jelölt közül az utolsó héten három visszalépett, mert "bohózatnak" tartja a választást. A fő ellenzéki jelölt, Agathon Rwasa hivatalosan nem vonta vissza jelöltségét, de vitatja a választás legitimitását. A másik három versenyben lévő jelölt olyan kis pártokhoz tartozik, amelyeket a jelenlegi hatalom szövetségeseinek tartanak.
 
Willy Nyamitwe elnöki tanácsadó az ellenzéket tette felelőssé a hónapok óta tartó erőszakért és a rendőr és a civil kedd hajnali haláláért. "Így akarják megfélemlíteni a szavazókat, meg akarják őket akadályozni abban, hogy leadják voksukat" - jelentette ki a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva.
 
Az AFP francia hírügynökség tudósítói legalább öt erős robbanást és szórványos lövéseket hallottak éjjel a főváros, Bujumbura különböző negyedeiből. Szemtanúk szerint több alkalommal rendőrökre nyitottak tüzet, ők pedig viszonozták. A 10 és félmillió lakosú országban 3,8 millió a szavazásra jogosultak száma.