Aggasztó biztonsági rés az Alkotmányvédelmi Hivatalnál: iszlamista lett egy ügynök

Az 51 éves, spanyol származású, német állampolgársággal rendelkező férfi őrizetbe vételét szerdán erősítették meg a hatóságok.

A Deutsche Welle szerint a BfV alkalmazásában álló ügynököt kémkedéssel és iszlamista terrortámadás előkészítésével vádolják.

"Úgy tűnik, egy olyan esettel állunk szemben, mely során (a férfi) észrevétlenül radikalizálódott, saját szűk környezetén belül"

- nyilatkozta Hans-Georg Maassen, az Alkotmányvédelmi Hivatal igazgatója.

A Spiegel értesülései szerint a férfi közvetlen környezete, sőt családja sem tudott arról, hogy 2014-ben áttért az iszlám vallásra.

A gyanúsítottat Düsseldorfban tartóztatták le, miután egy szélsőségesek által használt chatoldalon szigorúan titkos adatokat osztott meg a dzsihadistákkal. A vádak szerint a BfV alkalmazottja az iszlamisták elleni házkutatásokról is információkat gyűjtött a terrorista gyanús elemek számára.

Az alkotmányvédelem közlése szerint a volt banki alkalmazottat áprilisban szervezte be a BfV, egy olyan különleges egység kötelékébe, melynek feladata a Németország területén egyre erősödő szalafista mozgalom megfigyelése volt.

A férfi sajtóinformációk szerint már azzal hencegett, hogy "Allah parancsára" terrortámadásra készül munkahelyén a "hitetlenek" ellen, ám a hatóságok egyelőre nem  találtak erre vonatkozó konkrét bizonyítékokat.

Maassen az esettel kapcsolatban azt is elmondta:

"A BfV, mint minden titkosszolgálat, ki van téve külföldi szolgálatok, szélsőségesek és terroristák beépülési kísérleteinek, ezért (...) ébernek kell lennünk a betolakodókkal szemben."

A négygyerekes édesapát letartóztatása előtt hetekig megfigyelés alatt tartották.

Burkhard Lischka szociáldemokrata képviselő szerint az eset rávilágít egy "lehetséges biztonsági résre" a német titkosszolgálatok működésében.

A német elhárítás továbbra is a "szélsőjobbra" koncentrál

A szolgálat vezetője ennek a filozófiának a jegyében jelentette be, hogy ügynökeik beférkőztek az Identitás Mozgalom Németországért (IBD) "szélsőséges" szervezet soraiba.A csoportosulás bűne mondhatni a szokásos, polkorrekt világszemlélettel szembeni blaszfémia:kritizálják a bevándorlást, a globalizmust, a német politikát és a médiát.Ennyi manapság Németországban elég is ahhoz, hogy valakit titkosszolgálati megfigyelés alá vonjanak.