Orbánt nemcsak a honvédség luxusgépe, hanem az egyik csapatszállító Airbus is elkísérte Boszniába

Orbánt nemcsak a honvédség luxusgépe, hanem az egyik csapatszállító Airbus is elkísérte Boszniába

Tegnap beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Honvédség egyik Falcon 7x luxusrepülőgépével (a 607-es lajstromszámúval) érkezett meg Bosznia-Hercegovinába, hogy Banja Lukában tárgyaljon Milorad Dodikkal, a balkáni állam háromtagú elnökségének szerb tagjával. Azonban

arról nem számolt be a közmédia, hogy nemcsak a 13 milliárdos - a gyártója szerint - üzleti gép szállt le tegnap Banja Lukában, hanem az egyik honvédségi csapatszállító Airbus A319-es is odarepült Magyarországról. 

Orbán a honvédség 13 milliárdos luxusgépével menőzött Bosznia-Hercegovinában

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Boszniai Szerb Köztársaságba, Banja Lukába érkezett, ahol munkaebéden tárgyal Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagjával, Milorad Dodikkal. A szombati megbeszéléseken részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A két darab 140 személyes Airbus A319 az elmúlt hónapokban két hír kapcsán került be a hírekbe. Egyszer azért, mert augusztusban ezek a gépek is részt vettek az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyarok kimenekítésében, majd októberben, amikor a 24.hu-nak sikerült kiperelnie a Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól Szijjártó Péter repülős útjainak adatait. Az adatigénylés után kiderült ugyanis, hogy a magyar külügyminiszter 2021. január 1. és július 31. között 79 alkalommal utazott külföldre, és ehhez 71-szer a Honvédelmi Minisztérium két Airbus A319-esének, illetve két Dassault Falconjának valamelyikét vette igénybe.

Ennek fényében több mint gyanús, hogy bár az MTI fotói szerint Orbán Viktorral együtt érkezett Szijjártó Péter is a Falconnal, valamiért a csapatszállító is megérkezett Banja Lukába (mondjuk, biztos nézhettek a helyi hatóságok, pedig csak a NER érkezett meg, két repülővel). 

A flightaware.com adatai szerint a HUAF452-es lajstromszámú Airbus szombat reggel 8:53-kor szállt fel Kecskemétről és 9:31-re érkezett meg Belgrádba. A szerb fővárosból 10:27-kor indult Banja Lukába, ahol 11-kor látták leszállni. A gép sok időt nem töltött a városban, délután 2:51-kor indult haza, és már Budapesten is volt 3:33-ra, majd egy kis idő múlva Kecskemét felé vette az irányt, és nem sokkal délután fél 5 előtt megpihenhetett. 

A repülés további részleteiért KATTINTSON IDE!

Ha tippelni kellene, azt mondanánk, hogy a két kormánytag, azaz Orbán Viktor és Szijjártó Péter nem egyszerre indult haza (ha nagyon rosszindulatúak akarunk lenni, a Debrecen-Honvéd meccs szombaton 5-kor, a Felcsút-Újpest pedig este fél 8-kor kezdődött), de persze ez csak feltételezés. Ugyanakkor mindenképpen jó lenne megtudni, hogy kik és miért utaztak a géppel, hiszen az utazás költségeit a magyar adófizetők állják. 

Cikkünk megjelenéséig a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem válaszolt a megkeresésünkre.