Akár két évet is kaphat, aki titkos kommunikációs szolgáltatást használ

A Magyar Nemzet megszerezte a kormány terrorellenes javaslatát. 

A lap birtokába került dokumentum szerint a büntető törvénykönyvbe emelnék, hogy vétség miatt akár kétéves szabadságvesztéssel is büntethető, aki „az információs társadalommal összefüggő olyan szolgáltatást vesz igénybe”, amely a felhasználók között „titkosított kommunikációt biztosít”.

A belügyminisztérium kötelezővé tenné a szolgáltatók számára is, hogy hozzáférést biztosítsanak a titkosszolgálatoknak a titkos üzenetek tartalmához. Megkeresés esetén a szolgáltatónak el kellene árulnia még az ügyfél azonosító adatait és a regisztrációhoz használt IP-címét is. Amennyiben nem teszi meg, vétséget követ el, és szintén két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető

– számol be a Magyar Nemzet.

A Belügyminisztérium javaslatában szerepel még a Pintér Sándor által bejelentett új polgári nemzetbiztonsági szolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) létrehozása, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ jogutódjaként.

A TIBEK célja az lenne, hogy a „legfőbb információfúziós és információmegosztó központként működhessen”, vagyis hozzáférhessen, elemezhesse és értékelhesse az együttműködő szervek adatait.

A TIBEK nem lesz kiszolgáltatva a tevékenységéhez szükséges adatot birtokló adatkezelők együttműködési hajlandósága esetleges hiányának, hiszen az adatállományokhoz minden külső közreműködés nélkül hozzá fog férni – olvasható a minisztérium indoklásában.

A BM tervei szerint a központ nem jogosult titkos információgyűjtésre, de kezelhet abból származó adatokat is. Speciális terület a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat adatbázisa, ahhoz ugyanis akkor tud hozzáférni, ha a két szervezet felügyeletét ellátó miniszter erről külön megállapodik

- írja a Magyar Nemzet.

A kormány javaslata komoly többletjogokat adna a katasztrófa elleni védekezésért felelős miniszternek, vagyis Pintér Sándornak is. A lap birtokába jutott dokumentum szerint a terrorfenyegetettség fokozatától függetlenül lenne lehetősége arra, hogy „indokolt esetben” még be is tiltson tömegrendezvényeket. Továbbá korlátozhatnák a veszélyes áruk szállítását, ha hármas vagy annál magasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben. Szintén korlátozhatnák a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek tevékenységét is, azt már kettes vagy annál magasabb fokozatnál.

A Belügyminisztérium javaslata megengedné a rendőrségnek azt is, hogy „az állam működése szempontjából kiemelkedően fontos”, a kormány által kijelölt helyeken speciális „képfelvevő és felderítő eszközöket helyezhessen el, és felvételt rögzíthessen”. A Magyar Nemzet szerint ezt azzal indokolják, hogy az ilyen felvételek a terrorizmussal összefüggő bűncselekmények felderítéséhez is hozzájárulhatnak.