Akinek igazán buli a fesztiválszezon

A Szerencsejáték Zrt. fesztiválkitelepüléseit szervezheti Szijjártó Péter jóbarátja, Kuna Tibor cége.

A cég a Mi Velencénk Fesztivál, a VOLT fesztivál, a L.E.SZ. Feszt, valamint a STRAND Fesztivál kitelepüléseit intézheti,  152 millió forintért - olvasható ki a Szerencsejáték Zrt. honlapjára felkerült júniusi szerződésekből. Ez persze - ismerve a Kuna által megnyert eddigi összegeket - nevetségesen potom kis összegecske, arra mégis jó, hogy megemlékezzünk a közbeszerzések egyik legnagyobb királyáról, Kuna Tiborról.

Szijjártó Péter jó barátjának nem megy rosszul: fő cége, a Trinity Communications Kft árbevétele 2014-ről 2015-re 2,5 milliárdról 4,5 milliárdra emelkedett, miközben az adózott nyereség a 2014-es 69 millióról 641 millióra növekedett, tehát csaknem megtízszereződött. A mostani szerződést elnyerő Young Partnersnek ugyan 2015-re némiképp visszaesett a bevétele (a 2014-es 2,2-ről 1,3 milliárdra), de azért a 262 milliós nettó nyereség miatt itt sem kellett nagyon pánikolnia.

Különösen úgy, ha a 2015-ös, 5,8 milliárdos összbevételt összehasonlítjuk a 2011-es 458 millió forinttal.

Ez persze még jelentheti azt is, hogy a cég nagyon könnyen boldogul az egyébként válságban lévő szektorban, ám ha megnézünk egy másik statisztikát, akkor láthatjuk, míg 2011-ben a teljes árbevétel alig 6 százalékát tette ki a közbeszerzésekből származó pénz, addig 2013-ban már csaknem kétharmadát.

Istennek ehhez semmi köze

Kuna Tibor az első Orbán-kormány ifjúsági és sportminisztériumában dolgozott, a szocialista kormányok idején a Fidesz-frakció kabinettitkára volt, Szijjártó Péterrel is így került szorosabb kapcsolatba. Szijjártó Péter a 444-nek adott korábbi interjújában elismerte, a Miniszterelnökségen rövid ideig együtt is dolgoztak.

Kuna cégei a szocialista éra elmúlásával, 2010-től sorra nyerték a tendereket, nem is volt nehéz dolga, lévén azok többségén egyedül indult. Nyert az OEP-nél, Főtávnál, Mentőszolgálatnál, Vízműveknél. Ezeket a döntősen kis összegű pályázatokat aztán 2011-től már komolyabb megbízások követték: a Miniszterelnökség 315 millió forintos tenderét a Vidékfejlesztési Minisztérium 2012-es, 639 millió forintos pályázata követte, de részt vettek az Új Nemzedék Jövőjéért Programban is, ebből 310 millió forintot hasíthattak ki. Ezek mellett nyertek tendert a MÁV-nál - ahogyan most is - a Szerencsejáték Zrt-nél, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál, különböző egyetemeknél, Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nél (rögtön kettőt is, ráadásul egy napon), a Magyar Villamos Műveknél (hogy pontosan miért is kell reklámozni az áramot, főleg egy állami monopolcég áramát, azt az amúgy állami hirdetésekkel teletömött Pesti Srácokon próbálta elmagyarázni) és ők reklámozzák az épülő szombathelyi Haladás-stadiont is, reklámtörténeti pillanatokat szerezve ezzel.

A kommunikáció hivatala

Ezek persze aprópénznek számítanak a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tendereihez képest. Az NKOIH hivatalosan azt a célt szolgálja, hogy koordinálja az állami intézmények és vállalatok kommunikációját, valódi funkciója inkább a Simicska médiaérdekeltségeinek kiszorítása, és a tenderek elosztása a három kiválasztott konzorcium (köztük a Kuna-féle Trinity) között. Ez a hivatal évi 25 milliárdból gazdálkodik, vagyis ennyi adóforintot tapsol el, ami a teljes magyar reklámpiac körülbelül 200 milliárdos piacát ismerve óriási összegnek számít, irányítója pedig rendkívül befolyásos embernek. Nos, tavaly ősz óta ezt az embert úgy hívják, hogy Rogán Antal, aki mint ismert, Lázár Jánostól - több más, fontos területtel együtt - tavaly ősszel szerezte meg ezt a területet. Az NKOIH gigaösszege mellett a régi jó Szerencsejáték Zrt.-vel is gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak: áprilisban ötmilliárd forint értékű megállapodást kötöttek az állami céggel, integrált marketing és kommunikációs feladatok ellátására 2016 márciusa és decembere között.

Napi 500 ezer forintocskáért bérelte a Futball-szigetet

Kuna Trinity Communications Kft-je rendezte a Margitszigeti Atlétikai Centrum területén a Futball-szigetet, amivel önmagában persze nincs is baj, remek hely volt, csak kár, hogy a főváros a területet napi 500 ezer forintért, összesen valamivel kevesebb mint 20 millió forintért adta oda a vállalkozónak (aki járt a Futball-szigeten, vagy látta a közvetítéseket, elképzelheti, milyen haszonnal működött a hely). Hogy ez ne legyen elég, a rendezvényt három állami cég, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamos Művek és az Antenna Hungária - több száz millió forinttal támogatta.