Külföldi akkumulátorgyárak – A polgárok a magyar állam tisztességét és hozzáértését vonják kétségbe

Külföldi akkumulátorgyárak – A polgárok a magyar állam tisztességét és hozzáértését vonják kétségbe

Minden részvevő számára megfontolandó tapasztalatokat jelent a heves ordítozásba fulladt közmeghallgatás Debrecenben. Minden a szokásosan indult. A tervezett kínai akkumulátorgyár miatt másfél hete összehívott rendezvényen a polgároknak

bármivel érvelhettek a különböző hatóságok képviselői vagy a vállalati menedzsment, kifütyülés és ellentmondást nem tűrő elutasítás volt a válasz feléjük a hiperaktív hallgatóság részéről.

Ilyesmi önmagában bármelyik országban előfordulhat, szinte általános jelenségként értelmezhető egy a környezetet jelentősen megterhelő beruházásnál. Ennél azonban több is történt.

A Forbes magazin összefoglalója szerint a leginkább szívbe markoló jelenet az volt, amikor egy anya az alig pár hónapos gyermekével ment oda közvetlen közelre a döntést képviselőkhöz,

kissé maga elé tartotta a csecsemőt, és a sírás határán, fennhangon követelte, hogy a gyerek szemébe mondják: a beruházás biztonságos.

Az édesanyja félelme azonban egyáltalán nem alaptalan, fellépése pedig megérthető, hiszen éppen a zajszennyezés az egyik legnagyobb probléma, ami a hasonló gyárak felépítése után megtörténhet, így egyáltalán nem kizárható, hogy a kicsinek a gyermekkora frusztráló, sőt egészségkárosító ipari zajok elviselésével fog lezajlani, amihez képest a múlt heti pár óra kiabálás még bemelegítésnek sem tekinthető.

A zajszennyezés mellett más veszély is leselkedik.

Gödön a talajvízben olyan szennyeződéseket találtak a független mérések, amik jó eséllyel éppen a Samsung SDI üzeméből származnak,

hiszen az adott vegyületeket ott használják, más hasonló létesítmények pedig nincsenek a közelben. A hazai hatóságok azonban nem adják ki a vállalat saját méréseinek egy részét, mondván, azokban üzleti titok is található, illetve az is kiderült időközben, hogy a szennyezés egyébként éves rendszerességgel kötelező mérését a cég elmulasztotta korábban.

A tiltakozókkal szemben is vannak racionális érvek a beruházás mellett, amelyek az ilyen jellegű vitáknak bárhol a sajátjai. A világ nem engedheti meg magának – így a Forbes szerzője -, hogy nem gyárt a mostaninál is sokkal-sokkal több akkumulátort, illetve nem fejleszti.

Az egyes országok pedig aligha engedhetik meg maguknak, hogy kimaradjanak ebből a trendből, ha nem akarnak lemaradni, pláne elszegényedni a gyorsan változó világgazdaságban, így Magyarország sem.

Az Európai Unió határain belül közel 20 millió autót fognak gyártani, amelynek nagy többsége teljes mértékben elektromos meghajtású lesz. Az akkumulátorok iránti kereslet ekkorra jelenlegi árakkal számolva is meghaladhatja az éves szinten számolt 90 milliárd eurót. Egy olyan piacról van szó, amelyik szűk két évtizeden belül majdnem tízszeresére nőhet, miközben ennek segítségével az Unió teljes üvegházhatású gáz kibocsátásának az ötödét radírozhatnánk le a térképről. 

A közmeghallgatás azonban a várttól kissé más irányt vett. A hazai állapotokra vonatkozó, legsúlyosabb része akkor zajlott, amikor az emberek részéről felhangzott az egyetértésben skandált „hazaárulók” kijelentés és az

„épüljön a gyár Felcsúton”

követelés. A régóta fideszes város elitje ekkor hirtelen a bebetonozott nemzeti együttműködés rendszerének megkérdőjelezésével, az államot érintő közbizalomvesztéssel szembesült. A földjüket, az egészségüket, a családjukat, gyerekeiket féltő, debreceni adófizető atyafiak pedig azzal, hogy az érdekükben intézkedő polgári kormány, keresztény-konzervatív hatalom határozottan nem tűri, ha kétségbe vonják jószándékát, szakértelmét, kompetenciáját, a társadalom iránti elkötelezettségét. Márpedig ez történt, az országszerte elharapódzó akkumulátorgyárak létesítése és a beruházások botrányos körülményei az állam megbízhatóságát vonják kétségbe. Meg is érkezett a reakció.

A debreceni adófizető atyafiak helyzete a közmeghallgatás után megváltozott. A vitáról szóló kormánypropagandában ők valójában nem a saját félelmüket tolmácsolják, nem a saját véleményüket mondják el, hanem idegen hatalmakat képviselnek a kétségeikkel. Sorosista ügynökök, akiket félrevezettek/megfizettek, hogy a szájukba adott mondatokkal súlyosan rongálják a magyar érdeket.

Az Origó és a többi kormánymédia úgy minősíti őket,

hogy személyükben valójában baloldali politikusok, hivatásos tüntetők és a helyi Soros-hálózat tiltakozik a beruházás ellen.

A kormánysajtó mellett fölsorakoztak a kormánytisztviselők, a kommunikáció ugyanaz.

„Áll a bál Debrecenben az akkumulátorgyár miatt, de ami első ránézésre egy környezetvédelmi vitának tűnik, az valójában egy élesedő gazdasági verseny magyarországi leágazása”

- jelentette ki Dömötör Csaba egy vasárnapi videóban.

„Tényleg egyre inkább itt látjuk magunk előtt az otromba lólábat. Nem az a bajuk, hogy akkumulátorgyár épül, hanem az, hogy Magyarországon a hazai baloldal meg szépen csatlakozik ehhez a kampányhoz. Ennél már tényleg csak az lenne a durvább, ha ezért pénzt kapnának külföldről..., mondjuk dollárban”

– folytatta a tetten ért idegenszívűség ellen a vádakat a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Debrecen a második legnagyobb magyar város. Évtizedek óta fideszes fellegvár. Akkumulátorgyár nyilván lesz, a karaván egyelőre halad.