Elutasította az akkumulátorgyárról szóló népszavazást a debreceni választási bizottság

Elutasította az akkumulátorgyárról szóló népszavazást a debreceni választási bizottság

De nemcsak a Momentum által kezdeményezett helyi referendum kérdésének hitelesítését utasította el a testület, hanem a hvg.hu információi szerint két másik, ugyancsak a beruházást gátolni célzó népszavazási kérdést is elutasítottak, az egyiket egy magánszemély, a másikat a Mi Hazánk kezdeményezte.

A Momentum helyi önkormányzati politikusa, Mándi László január 23-án adta be helyi népszavazási kérdését, amelynek elbírálásával az utolsó pillanatig, a törvény által előírt 30 napos határidő végéig várt a helyi választási bizottság. A politikus – magánszemélyként benyújtott – kérdése így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?

A helyi választási bizottság elutasító döntésére reagálva a Momentum közölte: nem lepődtek meg, hogy a választási testület „a titkolózó fideszes vezetés és a vízmérgező akkumulátorgyárat építő CATL oldalára állt a debreceniekkel szemben”.

A döntés ellen fellebbeznek, de szerintük az is egy mintázatba illik: a kormány, az állam és a városvezetés semmibe veszi a debrecenieket. Nekik nem fontos az emberek egészsége.

Fővárosi Közgyűlés: egyeztetés nélkül nem épülhet akkumulátorgyár Budapesten

Budapest közigazgatási területén az érintett lakosok beleegyezése nélkül nem létesülhet akkumulátorgyár - idézi a Telex a Fővárosi Közgyűlés többsége által elfogadott javaslatot. A határozati javaslatnak jogi következménye nincs, inkább üzenetértékű. A Fidesz képviselői szerint politikai indíttatású előterjesztésről van szó.

Az elutasítás egyébként azért érdekes, mert a momentumos kérdés szinte ugyanaz, mint amit az LMP már korábban beadott. A zöldpárt ugyanis, miután tavaly nyáron kiderült, hogy a kínai CATL, a világ legnagyobb akkugyártója Debrecenben építené fel második európai üzemét, már kezdeményezett egy helyi referendumot az üzem ellen. Az LMP kérdéseit a helyi választási bizottság tavaly ősszel átengedte, de akkor a párt úgy döntött, inkább országos népszavazást indít. A még el nem bírált kérdésük alapján bárhol az országban csak akkor épülhetne akkumulátorgyár, ha előbb az ott lakók ehhez helyi népszavazáson hozzájárulnak.