Bencze János: Termálvizeinket is veszélyeztetik az akkumulátorgyárak?

Bencze János: Termálvizeinket is veszélyeztetik az akkumulátorgyárak?

"Az elmúlt hónapokban napvilágot látott Magyarország akkumulátor-nagyhatalmi szerepéről szóló hírek, és a kormány honlapján elérhető Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia 2030 elnevezésű dokumentumban olvasható, az akkumulátorgyártáshoz szükséges lítium geotermikus lelőhelyekből történő kinyerésének új eljárásában rejlő kockázatok miatt írásbeli kérdéssel fordultam Lantos Csaba energiaügyi miniszterhez!

A Stratégia szerint hazánkban 2030-ra a lítium iránti kereslet a jelenlegi szint közel 14-szeresére fog nőni, amit a Stratégia egy új eljárással kíván kielégíteni: a hazánkban található felszín alatti termálvízkészletből történő kivonással. Rengeteg részlet és adat azonban nem derül ki a dokumentumból, de az olvasottak alapján fennáll a veszély, hogy a kormány az akkumulátorgyártási folyamat részeként elpazarolná a magyar termálvízkincset.

Felmerül a kérdés, a kormány valóban feláldozná az akkugyárakért a termálfürdőket? Ugyanis ha beindul az ipari szintű vízkitermelés, ami jóval nagyobb volument jelent, mint a fürdők vízigénye, rövid idő alatt veszélybe kerülnének a termálstrandokat ellátó kutak és források. A magyar mezőgazdaság évtizedek óta könyörög felszíni öntözővízért, értük lényegében semmit nem tett a kormány, úgy tűnik viszont, hogy az idegen érdekekért simán beáldozná a mélyrétegű vízforrásainkat! A víz a felszínről köztudottan lefelé törekszik, éppen ezért, a rétegvizek elhasználása komolyan hozzájárulhat az ország egyes területeinek elsivatagosodásához.

Az már csak hab a tortán, hogy alig két hete jelentkezett be a kormány az önkormányzati tulajdonban lévő fürdőknél, hogy a megugrott energiaszámlák miatti fizetésképtelenség esetében, szívesen átvennék a fürdők üzemeltetését, ezzel együtt pedig a fürdőhöz tartozó termálkutak feletti irányítást és ellenőrzést is"

- írja Facebook posztjában Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője.