Alaposan begorombultak Orbánék és a sajtójuk az amerikai nagykövet délutáni bejelentése előtt

Alaposan begorombultak Orbánék és a sajtójuk az amerikai nagykövet délutáni bejelentése előtt

A hazai és minden bizonnyal a külföldi nyilvánosság figyelme is az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére irányul. David Pressman nagykövet délután 17 órakor fog bejelenteni valamit, amely minden bizonnyal nem elhanyagolható hatással lesz a magyar-amerikai kapcsolatokra. A 444 több, egymástól független diplomáciai forrástól is azt hallotta, hogy az amerikai kormány új intézkedést tervez a magyar kormány megbüntetésére, például felmerült, hogy szankciót vetnek ki befolyásos személyekre. A délutáni sajtótájékoztató előtt a kormány és a sajtója begorombult, egymás után jelennek meg nyilatkozatok és cikkek, amelyben a legkisebb vád, hogy Amerika elfogadhatatlan beavatkozást, nyomást gyakorol Magyarországra.

Gulyás Gergely: Amerikai nyomásra sem változtat az álláspontján a kormány címmel ír cikket a Magyar Nemzet azokról a plakátokról, amelyek a napokban kerültek ki közterekre, és nem a kormány álláspontja olvasható rajtuk. „Az elmúlt napokban az utcákon mindenki szembesülhetett azzal, hogy már nem az ellenzék az, amely amerikai pénzből folytat kampányt, hanem közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon, ami szokatlan, szövetségesek között főként az, de a legnagyobb probléma az, hogy ez egy háborúpárti kampány” – írja a lap, idézve Gulyás Gergelyt. A miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az amerikaiak nem tettek le arról, hogy Magyarországot belepréseljék abba a háborúpárti álláspontba, amit sok szövetségesünk oszt, Magyarország viszont továbbra is meg van győződve arról, hogy kizárólag a béke a közös érdek. „Nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen” – mondta a politikus, miről van meggyőződve.

Káoszforrássá vált az Amerikai Egyesült Államok címmel adott közre interjút Kína budapesti nagykövetségének ügyvivőjével a Magyar Hírlap. Az újságírói alákérdezésekre a távol-keleti ország sikereinek leginkább propagandisztikus ismertetése után a Magyarországgal szövetséges Nyugat és az USA kerül szóba, amelyről a kínai diplomata egyebek között így fogalmaz: „Kénytelen vagyok kimondani, hogy a világ számos problémájáért az amerikai hegemonizmus a felelős. Az Egyesült Államok megszokta, hogy a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok álcája alatt színes forradalmakat indítson, regionális vitákat, sőt közvetlenül háborúkat szítson, káoszt és katasztrófát okozva. Az Egyesült Államok egy hidegháborús logika mentén a csoportérdekek politikáját folytatja, és konfrontációt szít. (…) Az USA valójában olyan káoszforrásá vált, amely megrendítette a jelenlegi nemzetközi rendet.” Az interjú teli van állításokban testet öltött újságírói kérdésekkel: „Néha azért nehéz követni az amerikai külpolitikát, mert önmagának is ellent mond. Az egy Kína-elvet az USA hivatalosan elismeri, Tajvant Kína részének tekinti, mégis támogatja a tajvani szeparatizmust. Sőt, másokat is erre buzdít. Mire véljük ezt a kettősjátékot?” – „tudakolja” például a riporter.

„Végigtekinthetünk az amerikai fegyveres demokráciaexport többi »sikerállamán«: a Közel-Kelet jó része romokban, a keresztény templomok felégetve, embermilliók pedig úton Európába. Itt érkezünk el újra Macron szavaihoz, Ukrajnához! Kétség ne férjen hozzá, a jenkik majd megint fütyörészve továbbállnak, nekik Oroszország megleckéztetésével a háború már eddig is nyert játszma. Nekünk, Európának pedig itt marad a „felperzselt föld” (bármennyire is fájnak egyeseknek Orbán Viktor erről szóló szavai), a sok millió ukrán menekült, a rengeteg fájdalom, az újjáépítés bődületes költsége, az Európa gazdaságát újra letaglózó keleti vasfüggöny” – olvasható ugyancsak a Magyar Nemzet, Ne váljunk soha vazallussá! című vezércikkében, amely egyben a Pesti Srácok álláspontja, a szerző ugyanis utóbbi főszerkesztője. Magyarország szövetségeseinek szutykos lábait is említi, amellyel rátipornak fontos szimbólumokra: „A washingtoni mélyállam zsoldosai most épp a magyarság talán legtisztább, legfenségesebb teljesítményét, 1956-ot igyekeznek szutykos lábaikkal bepiszkítani, amikor az amerikai nagykövetség százmillióiból hirdetik ország- és internet-szerte, hogy »Ruszkik, haza!«. Plakátjaikra, fizetett hirdetéseikre a hős pesti srácok a Kálvin tér tűzfalára felírt, legendás követelésének fotómásolatát tették ki, megtoldva ezzel: »1956 Magyarország – 2023 Ukrajna«. Nem kell sokat ecsetelni, hogy miért ordítóan hamis hasonlat ez!”

Meglehetősen barátságtalanul Az amerikaiak nem egy diplomatát, hanem egy harcos aktivistát küldtek ide nagykövetnek! címet adta videójának a Pesti Srácok, amely az amerikai diplomácia lezüllesztéséről szól, és arról, hogy „az amerikai nagykövet, a »présemeber« ma meg akar majd büntetni minket azért, mert nem elég lelkesen támogatjuk az USA háborúját Ukrajnában Oroszország ellen. Az alja mindennek, amikor a legerősebb kisfiú nemcsak az akaratát kényszeríti rá a többiekre, hanem azt is elvárja, hogy szeressék, ünnepeljék és lelkesen tegyen meg mindenki minden olyasmit, ami neki magának nem jó, megalázó és veszélyes”.

Így akarja belerángatni a háborúba Magyarországot Biden embere, David Pressman című cikkével az Origo sem maradki a kórusból, amelyben azt írja, hogy „a háborúpárti nyomásgyakorlás mellett Biden emberének legfőbb célja, hogy folyamatosan ellenőrizze a több milliárd forintos kampánytámogatást kapó dollárbaloldalt”. A kormánypárti oldal szerint a nagykövetnek korábban arra is volt gondja, hogy megtámadja a szabad magyar sajtót. „Egy tavaly októberi videóban Amerika-ellenességgel vádolta hazánkat” – fogalmaz az Origó.

Ebből és a fenti idézetekből pontosan látszik, hogy ha ezt mondta David Pressman, akkor biztosan rossz úton jár. A magyar kormánysajtóra egyáltalán nem jellemző az Amerika-ellenesség, aki ezt állítja, az rosszindulatú és félrevezeti az embereket.