Tovább emelkednek az albérletárak

Tovább emelkednek az albérletárak

Újabb rekordot döntött az országos albérletpiac – derül ki az ingatlan.com elemzéséből, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindex legújabb adatai mellett ismerteti azt is, hogyan alakult március első felében a kereslet és a kínálat, és ennek eredményeként miként alakultak a bérleti díjak.

Az elemzésből – amelyről a 24.hu számol be – kiderül, hogy idén februárban országos szinten 2 százalékkal, míg budapesti szinten 1,5 százalékkal emelkedtek az árak januárhoz képest.

Az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva pedig 16,1 százalékos növekedést tapasztalhatunk országosan, míg a fővárosban 16,5 százalékos volt az áremelkedés.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte azt is, hogy a drágulás ellenére a fővárosi átlagos bérleti díjak még elmaradnak a koronavírus-járvány előtti szinttől, azonban ez már nem sokáig lesz így.

Az orosz-ukrán háború és az azzal érkező menekültek is hatással voltak a magyar albérletpiacra.

Az ukrán határhoz közeli Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 50 százalékkal nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma az egy hónappal korábbihoz képest. Békés megyében 30 százalékos, Budapesten pedig 19 százalékos volt az érdeklődések növekedése.

A kereslet és a kínálat megváltozásának köszönhetően a bérleti díjak elkezdtek emelkedni. Február 23. volt a háború kitörését megelőző utolsó békés nap, amelyhez képest március közepére Budapesten és Nyíregyházán 10-10 ezer forinttal, 160 ezer és 110 ezer forintra nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon.

A jelentős keresletnövekedéssel párhuzamosan csökkent a kínálat, a háború kitörése óta 1500 kiadó ingatlannal lett kevesebb a piacon.

Az ingatlan.com adatai szerint továbbra is az V. kerület a legdrágább budapesti városrész, ahol március közepén átlagosan 285 ezer forintért kínálták a bérelhető lakásokat. A második helyen a budai I. kerület áll 230 ezres átlagos albérletárral, míg a harmadik helyre a budai II. kerület került, ahol 210 ezer forintot kell fizetni egy albérletért.

A megyeszékhelyeken átlagosan 115 ezer forintos volt a bérletidíj március közepén, szemben az egy évvel korábbi 100 ezer forinttal.

A legdrágább megyeszékhelyek közé tartozik Székesfehérvár, Veszprém, Győr és Debrecen, ahol 125-140 ezer forint között lehet albérlethez jutni, amíg Szolnokon, Miskolcon, Szekszárdon és Salgótarjánban még lehet 100 ezer forint alatt lakóingatlant bérelni.