Alig kap megjelenési lehetőséget Vona Gábor az esti híradókban

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az év első három hónapjában alig kapott lehetőséget, kapott lehetőséget az esti híradókban.

Abban, hogy Orbán Viktor szerepel a legtöbbet a híradókban nincs semmi meglepő. Az azonban meglehetősen furcsa, hogy a legnagyobb ellenzéki párt elnökét, Vona Gábort a közvélemény-kutatásokban alig, vagy egyáltalán nem mérhető pártok vezetői is lekörözik a tévészereplések tekintetében.

A Nézőpont intézet szerint ez annak köszönhető, hogy a Jobbik elnökének nem sikerült tematizálni a közvéleményt. Ezzel szemben a valóság inkább az lehet, hogy az országos tévécsatornák többsége nem nagyon szeret teret adni a radikális pártnak. Itt feltehetnénk azt a költői kérdést, hogyha Vonának nem sikerült tematizálni, akkor mondjuk Fodor Gábornak ugyan mivel sikerülhetett? Jó lenne egyszer választ kapni arra a kérdésre is, hogy mi okból kell a szinte semmilyen társadalmi támogatottsággal sem rendelkező politikai formációknak hatalmas médiafelületet biztosítani?

Hasonlóan a 2015-ös év legtöbb negyedévéhez, Orbán Viktor volt a legtöbbet saját hangon megszólaló politikus az esti híradókban 2016 első negyedévében. A miniszterelnök 291 alkalommal szólalt fel a cég által vizsgált csatornák esti hírműsoraiban - olvasható az elemzés összefoglalójában, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

A kormányfőt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter követte, akinek magas megjelenésszáma főleg a Kormányinfó elnevezésű, heti rendszerességgel megtartott sajtótájékoztatóknak köszönhető.

A két kormányzati szereplőt Tóbiás József követte, aki 2016 első negyedévében 145 alkalommal szólalhatott meg saját hangján az esti híradókban – írták. Vona Gábor háttérbe szorult, ebben a negyedévben a PM kivételével már az összes ellenzéki pártvezető megelőzte a radikális párt elnökét.

A Nézőpont intézet szerint az esti híradók tartalma emellett rávilágít arra is, hogy a Jobbik a kormánypártokkal és az MSZP-vel ellentétben 2016 első negyedévében egyetlen témát sem tudott huzamosabb ideig napirenden tartani. Valójában inkább arra mutat rá, hogy az esti híradókban a legtöbb esetben inkább mellőzik a Jobbik álláspontjának bemutatását.

A vizsgált csatornákon továbbra is meghatározó téma maradt a bevándorlásügy. A brüsszeli terrortámadásokat követő terrorfenyegetettséggel kapcsolatos hírek márciusban a harmadik leggyakoribb témacsoporttá váltak, 108 tudósítással.

Szintén hónapról-hónapra uralta a híradók napirendjét a családtámogatási rendszer és az országos népszavazási kezdeményezések ügye is. A pártok közül a legtöbb megjelenési lehetőséget a szocialista párt kapta, a Fidesz megjelenésaránya megegyezik az előző negyedév értékével, míg a Jobbik végzett a harmadik helyen. A kormány arányaiban a legkevesebb megjelenési lehetőséget az ATV műsorában kapta - olvasható az elemzés összefoglalójában.