Állami földdel fizeti meg a zsoldoskosztot Simicskának az Orbán-kormány

Már megint egy kis segítség a régi barátnak, régi "piszkos tizenkettős" idők emlékére. 

Egy picit vissza kell mennünk az időben, egészen 2001-ig.
 
Akkor még nem volt se Mészáros Lőrinc, se Gyurcsány Ferenc, sőt még Kovács Béla sem, de Orbán Viktorban már akkor is buzgott az állami földterületek kiárusításánek a vágya. A különbség pusztán annyi, hogy

2001. június 12-én

nem földet akartak adni a gazdáknak, hanem "dolgozói magánosítást" (akkor még Habony sem volt, na) hajtottak végre.
 
A rendszerváltás idején még 129 állami gazdaság működött hazánkban, abból lett a 1995-re 19 erdő- és 28 agrárgazdaság, amiből aztán 2000 végén egy módosító indítvánnyal az első Orbán-kormány 19-et kiemelt, és eladhatóvá tett. Ebből sikerült aztán egy tucatot kijátszani, ebből lett a "piszkos tizenkettő".
 
Nem ők a haverok
 
A hivatalos propaganda szerint tisztességes volt minden. Két társaságot kellett létrehozni az adott mintagazdaságon belül, egy dolgozóit és egy menedzserit, aztán ezeknek a részvényeit szépen felvásárolták a magyar üzleti élet cápái
(akkor jelent meg Csányi Sándor, mint agrármogul, és egy bizonyos szolnoki ügyvéd, Nyerges Zsolt, aki által aztán nemsokkal később ismertté vált maga Simicska Lajos is).

Íme a lista:

Dalmandi Mezőgazdasági Rt., Agroprodukt Pápa, Herceghalmi Kísérleti Gazdaság, Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Rt. (Cegléd), Hidasháti Mezőgazdasági Rt. (Murony), Lajta-hansági Mezőgazdasági Rt. (Mosonmagyaróvár), Mezőfalvi Termelő és Szolgáltató Rt. (Mezőfalva), Gödöllői Tangazdaság (Kartal), Sárvári Mezőgazdasági Rt., Szarvasi Agrár Rt., Szombathelyi Tangazdaság, Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Rt.
A kiemelt három gazdaság a
Mezort Általános Befektetési Zrt. tulajdonába került 2004-ben;
ma már a Mezort-ban többségi tulajdonos Simicska, míg kisebbségi Simicska felesége, és az említett Nyerges.
 
Ők sem a haverok
 
Az akkor még Orbán Viktor barátságát élvező vállalkozó, többek között az ilyen üzleti húzásokkal építette fel a Fidesz holdudvarát (a Közgéppel EBBEN A CIKKBEN foglalkoztunk), a Mezort ugyanis körülbelül 37 ezer hektár állami földterület haszonbérletéhez jutott hozzá, amelyek sok esetben 2051-ig érvényesek.
 
S most jön eme rövid visszatekintés apropója; ugyanis ebből a 37 ezerből 14,4 ezer hektárt árverésre bocsájtana a jelenlegi Orbán-kormány az aktuális földprivatizációja során. Csakhogy ezekkel a földekkel egy "átlag" magyar gazda túl sok mindent nem tud kezdeni, ugyanis az hagyján, hogy 2051. szeptember 6-ig érvényes a haszonbérleti szerződése, de még csak arra sincs lehetősége, hogy egyoldalúan megemelje a bérleti díjat, ugyanis ezekre a földekre (a "piszkos tizenkettő" földjeire) ebből a szempontból nem vonatkozik a földforgalmi törvény.
 
(Amúgy is nehezen elképzelhető, hogy csak úgy le tudnák tenni a 20 százalékos önrészt a hitelhez, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az árveréseken az erősebb kutya minden esetben a gazdagabb is).
 
Az mno.hu-nak (értsd: Magyar Nemzet) adott interjút szombaton Purgai Ferenc,

"a részben a lap tulajdonosi hátteréhez köthető"

Mezort Zrt. vezérigazgatója. Ebben ő is - többek között - arra hívja fel a figyelmet, hogy felesleges a Simicska-birodalom földjeinek állami értékesítése, lefordítva: értelmetlen olyan "gazdának" megvenni azt, aki nem Simicska köreihez tartozik.
 
Na, ő már egy jó barát
 
Erre egyébiránt betonbiztos érve van a Purgai Ferencnek (arra az újságíró kérdésre válaszolt így, amely a haszonbérleti szerződések Agrárkamarán keresztüli megváltoztatására irányult - szószerint idézzük):
"A sarkalatos, azaz kétharmados földforgalmi törvény átmeneti rendelkezéseit szabályozó 70. paragrafusa azonban úgy rendelkezik, hogy a földforgalmi törvény hatálybalépésekor – azaz 2013. december 15. napján – már létező haszonbérleti szerződések módosítására a 2013. december 14. napján hatályos jogszabályokat kell alkalmazni. Mivel a jogalkotó kétharmados többséggel elfogadott, fenti törvényben rögzített szándéka szerint 2013. december 14. után elfogadott jogszabály a korábbi haszonbérleti szerződések módosításáról, így különösen díjemelésről nem rendelkezhet, így a haszonbérleti díjak földtulajdonos általi egyoldalú, agrárkamarai becslés alapján történő felemelésére csak a 2013. december 15. után kötött földhaszonbérleti szerződések esetén nyílik majd lehetőség. Tehát ez a mostani rendelkezés a korábbi hosszú távú szerződéseket, így a Mezort-csoport szerződéseit sem érinti, az abban szereplő bérleti díjak a futamidő végéig változatlanok lesznek".
Zseniális csel, így ezeknek a földeknek a megvásárlása tényleg értelmetlen, legalábbis, ha Ön nem Simicska Lajos, ha igen, akkor vegye meg, ha gondolja, ha szeretné.
 
Persze, ez csak egy szempont, sokkal több sebből vérzik ez a földprivatizáció, ezzel a Fidesz vélhetően csak a zsoldoskoszt számláját elégíti ki.