Tartósan drága marad az alma, de ez elmondható minden szezonális gyümölcsről

Tartósan drága marad az alma, de ez elmondható minden szezonális gyümölcsről

Az almatermés idén az időjárás és a koronavírus-járvány hatásai miatt mintegy 100 ezer tonnával lesz alacsonyabb a 2019-es 400 ezer tonnához képest.

- mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Világgazdaságnak.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy míg tavaly augusztusban, a szezon kezdetekor még volt néhány hónapra való étkezési alma a hazai hűtőtárolókban, addig mára teljesen elfogytak a készletek. Ez pedig hosszú távon magasan tartja majd az alma árát.

A sűrítménypiac a járványhelyzet idején megtorpant. Mégsem halmozódtak fel emiatt nagy készletek a FruitVeB alelnöke szerint, mert tavaly a gyenge termésből az átlagos sűrítménymennyiségnek csak a 60 százalékát gyártották le az európai sűrítőüzemek. A piaci várakozásokat egy újabb járványhullám miatti bizonytalanság jellemzi.

Ezt jelezte korábban Virovácz Péter, az ING Bank elemzője, aki szerint az ismert tényezők miatt, a szezonális zöldségek és gyümölcsök tartós drágulása gyorsíthatja az inflációs várakozásokat.

Ilyen gyenge termésünk az elmúlt 25-30 évben nem volt.

- nyilatkozta három hete az Alfahírnek az idei szilva termésről Apáti Ferenc,

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke elmondta, a tavalyi átlagosnak tekinthető 65 ezer tonnás eredményhez képest, most a 6400 hektáron csak a harmada, körülbelül 20-25 ezer tonna szilvát szüretelnek.

Hasonló volt a helyzet nyár elején a cseresznye, meggy, eper és a málna esetében. Jó hír ugyanakkor, hogy a dinnye ára és minősége idén is jónak mondható.

 

 

 

is megfelelő árakon