Az Alteo majd kicsattan az energiától a koronavírus kellős közepén is

Az Alteo majd kicsattan az energiától a koronavírus kellős közepén is

Veres Tibor tőzsdei energiacége olyan magasan szárnyalt az elmúlt fél évben, hogy még a koronavírus gazdasági hatásai sem tudták felérni, derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn közzétett, nem auditált pénzügyi eredményt bemutató befektetői prezentáció szerint.

Az Alteo-csoport kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 48 százalékkal 3,13 milliárd forintra, konszolidált árbevétele 33 százalékkal 16,16 milliárd forintra nőtt az első félévben az előző év azonos időszakához képest. Megállapíthatjuk, hogy mindez nem rossz eredmény, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a villamosenergia és földgáz kiskereskedelmi szegmens bővült, a hő- és villamosenergia-termelés szegmensek magasabb bevételt értek el, akadtak befejezett beruházások és felvásárlások is akadtak.

A prezentáció azt is kifejti, hogy az árbevételt mérsékelte a koronavírus-járvány miatti alacsonyabb átlagos villamosenergia értékesítési átlagár a kiskereskedelmi szegmensben, így bele sem merünk gondolni, hogy mekkora növekedést érhetett volna el az Alteo, ha a koronavírus nem rondít ilyen csúnyán bele Veres levesébe.

Az EBITDA növekedését főként az Alteo tulajdonába került, Bőny térségben található 25 megawattos szélerőműpark belépése, valamint a tavaly átadott 14 megawatt teljesítményű naperőmű eredményezte.

Az Alteo Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papírok 818 forinton zártak hétfőn, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 900, a legalacsonyabb 594 forint volt.

(MTI)