Alvilág és felvilág

„Ha mindent elmondanék, úgy járhatnék, mint Boros Tamás az Aranykéz utcában.”

Egyre gyakrabban, egyre több helyen merülnek fel olyan, az alvilághoz köthető nevek, amelyekkel a munkád során sokat foglalkoztál, és tevékenységüket a tavaly elkészült, Vérösvény című filmedben be is mutattad. Ami most a leginkább érdekli a közvéleményt, hogy a Juhász Péter ellen Rogán Antal által indított perben meghallgatott Portik Tamás igazat mondott-e, amikor azt állította: 10 millió forintnyi euró kenőpénzt adott át az akkori V. kerületi polgármesternek.

Azok nem döbbentek meg a hír hallatán, akik behatóan foglalkoztak, foglalkoznak a szervezett bűnözés és a politika kapcsolatával. Azt látni kell, hogy Portik Tamás, illetve Vizoviczki László olyan birodalmat építettek ki, és olyan hatalmas vagyonra tettek szert, amivel gyakorlatilag bármit el tudtak, tudnak érni itthon, s nem mellékesen, ezeknél az összegeknél jelentőségét veszíti a párthovatartozás is. A politika egy része az elmúlt évtizedekben lefeküdt ezeknek az embereknek.

Az átlag magyar ember számára a 10 millió forint ugyanolyan elérhetetlenül sok pénz, mint az egymilliárd. Csak hogy képbe helyezzük magunkat: milyen nagyságrendekről beszélhetünk például a két, általad említett ember esetében?

Amit ezek a bűnözők mozgattak, mai értéken tízmilliárdokban számolható, ezekből részesültek politikai, üzleti, hivatali körök, attól függően, hogy az alvilág szereplői kinél és mit akartak elérni. Főrendőrök kaptak például sok-sok tízmillió forintnyi kenőpénzt, de tudok olyan fideszes politikusról, egy polgármesterről is, akinek saját szobája volt Vizoviczki László egyik szórakozóhelyén, ahol drogok és prostituáltak társaságában múlatta rendszeresen az időt.

A strici és a taxis

Amiről most beszélsz, az a jelen vagy legalábbis a közelmúlt. De Portik és Vizoviczki hogyan került oda, ahova? Honnan indultak, kicsodák ők?

A ’90-es évek elején Portik Tamás és Vizoviczki László senkik voltak nagyjából. Portik telefonfülkéket fosztogatott, kurvákat futtatott, Vizoviczki pedig taxis volt. Portikot Totka Pál emelte fel erről a szintről (jellemző, hogy Portik később őt is megpróbálta megöletni, kilenc golyót kapott, de túlélte) és tette őt az éjszaka számottevő figurájává, bár igazán naggyá akkor vált Portik, amikor összeállt a Drobilics–Ferencsik-párossal. Sokak szerint ekkoriban – egy betörés után – szervezte be a szolgálat. Ezután nézte ki a politikai elit az Energol élére, amit egyébként a Katonai Biztonsági Hivatal hozott létre annak idején, szoros politikai irányítás alatt azzal a céllal, hogy az olajozásból irgalmatlan összegeket visszajuttassanak a politikai pártoknak. Nem egy, úgynevezett „táskás emberrel” beszéltem, aki annak idején hordta a pénzt a politikai pártok képviselőinek, jobboldaltól baloldalig.

Aztán felpörögtek az események a szervezett bűnözői körökben, a hatalmi harc szedte áldozatait.

A leszámolássorozat Prisztás József megölésével kezdődött, és mindenki tudta az alvilágban, hogy a gyilkosságot Portik rendelte meg. Utána következett a strici Cinóber, majd Fenyő János, aztán Boros Tamás. Boros esetében sem volt kérdés az alvilágban, hogy Portik volt a megrendelő. Ennek ellenére „érdekes módon” a nyomozás elakadt, s ebben a rossz nyelvek szerint benne volt az akkori, legismertebb sztárzsaru, aki állítólag „munkájáért” fizetést is kapott Portik Tamástól. A megvett rendőrökről már Boros Tamás, a rendőrség Aranykéz utcában felrobbantott védett tanúja is beszélt halála előtt, de a most folyó eljárásokban is beszéltek védett tanúk a Portiknak dolgozó zsarukról.

Portik idővel aztán eltűnt…

Szökésben volt az Energol-ügy miatt, kivárta, míg az ellene felhozott vádban szereplő bűncselekmények elévülnek, és hét év bujkálás után úgy tért vissza, mint egy császár. Iszonyatos mennyiségű pénzt, csak a felderítés alapján több tízmilliárd forintot menekített ki az országból. Egyébként meg kell nézni a Kaméleon című filmet, ami ékes példája annak, hogy mi folyik ma Magyarországon: Andy Vajna hathatós közreműködésével Kálomista Gábor producersége mellett készítették azt a filmet, amit gyakorlatilag Portik Tamás forgattatott a saját életéről. Ez Magyarország, hogy egy ilyen filmet 2008-ban bemutathattak. Ilyen emberek szó nélkül együtt mutatkoztak Portik Tamással.

Ami most nagyon foglalkoztatja a közvéleményt, hogy Rogán valóban kapott-e kenőpénzt Portiktól vagy sem.

Akinek a kezébe akadtak olyan leiratok, amilyenhez nekem is szerencsém volt, azok nem nagyon lepődhettek meg azon, hogy Rogán neve felmerült egy ilyen ügyben. Nevezetesen, hogy Laborc Sándor (Gyurcsány idején a Nemzetbiztonsági Hivatalt vezette) Vajtó Lajos és Glemba Zoltán (akinek a testvére, Glemba István a Katonai Biztonsági Hivatalnál szolgált) társaságában a Vadrózsa, majd a Menza étteremben találkozott Portik Tamással. Utóbbi felajánlotta, hogy fideszes politikusokról gyűjt kompromittáló adatokat oly’ módon, hogy egy bordélyházat bekameráznak. Ebben igaza van Rogánnak, hogy ez így elhangzott, ugyanakkor azt elhallgatják, hogy Portik már akkor név szerint említette Rogán Antalt és Csányi Sándort is, hogy milyen összefüggésben, erről nem beszélhetek, mert államtitkot sértenék vele.

Az interjú folytatása elolvasható a Bar!kád hetilap csütörtökön megjelenő számában.