Amerikai nagykövet: Magyarországon minden területen egyre nő az orosz befolyás

Amerikai nagykövet: Magyarországon minden területen egyre nő az orosz befolyás

David Pressman szerint a magyar kormány nem békét, hanem a kapitulációt javasol Ukrajnának. Ahelyett, hogy határozottan elutasítanák az orosz agressziót, Putyin propagandaszövegét ismételgetik a békepártiságról.

Az USA magyarországi nagykövete egy arizóniai rendezvényen fejtette ki álláspontját a magyar kormány oroszbarátságáról – számolt be a hvg.hu. A Twitteren/X-en közzétett videóban David Pressman úgy fogalmazott „Magyarország megközelítése nem a békére, hanem a kapitulációra tett javaslat”.

Magyarországon minden területen egyre nő az orosz befolyás

– jelentette ki David Pressmann a Sedona Fórum egyik panelbeszélgetésén.

Rámutatott, hogy Orbán Viktor kormánya ahelyett, hogy egyértelműen elutasítaná az oroszok megszállási törekvéseit, Putyin propagandáját mantrázza az állítólagos békepártiságról.

Pressman szerint a hivatalos magyar álláspont azt szorgalmazza, hogy az Egyesült Államok, valamint parterei, szövetségesei hagyjanak fel Ukrajna fegyverekkel való ellátásával, az ország támogatásával, mert az majd megállítja Putyint. Hozzátette: a történelem azt mutatja, ennek épp az ellenkezője szokott bekövetkezni.

Ez nem békejavaslat, hanem a kapitulációra tett javaslat

– foglalta össze az ukrajnai háborúval kapcsolatos orosz és magyar véleményeket összegző gondolatait.

(Címlapkép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd)