Zelenszkij a nyugati légvédelmi eszközöket hiányolta, amiért az oroszok be tudtak nyomulni Harkiv megyébe

Zelenszkij a nyugati légvédelmi eszközöket hiányolta, amiért az oroszok be tudtak nyomulni Harkiv megyébe

Az ukrán elnök nehezményezte, hogy Ukrajna partnerei "nyolc hónapos szünetet tartottak" a döntésük meghozatalában az új fegyverek átadásáról.

Ha Ukrajna elegendő nyugati légvédelmi rendszerrel rendelkezett volna, az orosz csapatok nem tudták volna megrohamozni a kelet-ukrajnai Harkiv megyét a két ország közti államhatáron benyomulva- jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben pénteken újságíróknak nyilatkozva.

Az államfő nehezményezte, hogy Ukrajna partnerei "nyolc hónapos szünetet tartottak" a döntésük meghozatalában az új fegyverek átadásáról.

"Az orosz erők olyan távolságban vannak, ahonnan előnnyel rendelkeznek velünk szemben, ahonnan légibombákat és tüzérséget vethetnek be ellenünk"

- szögezte le az Ukrajinszka Pravda hírportál közlése szerint.

Hangsúlyozta, hogy a "betonnal megerősített védelmi vonalakat" viszont az orosz csapatok Harkiv megyében nem érték el.

Kijelentette, hogy az ukrán védelmi erőknek sikerült stabilizálniuk a helyzetet a régió északi részén, ahol az oroszok csupán tíz kilométer mélyen tudtak benyomulni Ukrajnába.

Zelenszkij: Ukrajnának nem lehet megtiltani, hogy nyugati fegyverekkel mérjen csapásokat oroszországi területre

Zelenszkij szerint Ukrajnának nem lehet megtiltani, hogy nyugati fegyverekkel mérjen csapásokat oroszországi területre, mert ez úgyszintén Ukrajna védekezésének a része, nem pedig egy másik ország elleni támadás. Leszögezte, hogy ezeket a csapásokat a szürke zónában hajtják végre, ahonnan az orosz hatóságok kilakoltatták a civileket.

Az amerikai külügyér kétmilliárd dolláros segélycsomagot "hozott", másrészt az Egyesült Államok javaslatait a biztonsági garanciákra

Beszélt Antony Blinken amerikai külügyminiszter napokban tett ukrajnai látogatásának céljáról is. Azt mondta, hogy Blinken egyrészt kétmilliárd dolláros segélycsomagot "hozott", másrészt az Egyesült Államok javaslatait a biztonsági garanciákra. "A biztonsági garanciákról szóló megállapodás tervezete már létezik" - emelte ki.

"Harmadrészben pedig megvitattuk Ukrajna jövőképét a NATO-csúcstalálkozóval kapcsolatban. Az amerikaiak meghallgatták elképzelésünket, elfogadták ezt az információt, és visszajelzéssel tértek vissza"

- mondta.

Volodimir Zelenszkij hangot adott meggyőződésének, miszerint Ukrajnának minden esélye megvan arra, hogy nyár elején megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, mert "rengeteg munkát végzett", és közelebb hozta álláspontját a "nehéz partnerekkel is". "Mindent megtettünk annak érdekében, hogy Ukrajnával júniusban megnyíljanak a tárgyalások. Úgy gondolom, hogy ma már a nehéz partnerekkel is egyszerűbb lett, aktívan dolgozunk velük" - fogalmazott.

A párizsi olimpia alatti fegyverszünet ötletével kapcsolatban azt mondta, hogy nem igazán érti ezt a kezdeményezést, mert semmi sem akadályozza meg Oroszországot abban, hogy közelebb helyezze haditechnikai eszközeit, és újult erővel lendüljön támadásba. "Már kötöttünk tűzszünetet, de ez nem működik jól ezzel az ellenséggel. A tűzszünet nem akadályozza abban, hogy közelebb mozduljon, majd támadást indítson. Vagyis nem értem a részleteket. Számomra ez egyelőre úgy hangzik, mint egy elhalt történet" - jegyezte meg az ukrán elnök.

(Címlapkép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) megtekinti tesz a harkivi régió védvonalánál zajló építkezést 2024. április 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)