Amerikai támogatással támadnak a törökök Szíriában

Az Egyesült Államok erősen támogatja, hogy Törökország saját maga ellenőrizze a határait, amelyet senki más nem foglalhat el - jelentette ki Ankarában szerdán Joe Biden amerikai alelnök.

Biden a tárgyalásuk után Recep Tayyip Erdogan török államfővel tartott közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Egyesült Államok

légi fedezetet adott Törökországnak az aznap kezdett szíriai hadművelethez.

Szíriáról kijelentette, hogy annak teljesnek és egységesnek kell maradnia, amivel azt hangsúlyozta, hogy Washington ellenzi az ország feldarabolását autonóm közösségekre, azaz

nem támogatja a kurdok ez irányú törekvését.
 
Az Egyesült Államok segíti viszont a szíriai kurd népvédelmi erőket (YPG) az Iszlám Állam terroristái elleni harcukban, ami feszültséget okoz az amerikai-török kapcsolatokban, ugyanis Ankara az YPG-it is ugyanolyan terrorista szervezetnek tartja, mint az Iszlám Államot.

A sajtótájékoztatón Erdogan kijelentette: attól nem lesz ártatlan egy terrorista szervezet, hogy harcol egy másik terrorista szervezet ellen.
 
A júliusi puccskísérletről szólva Biden terroristáknak nevezte a puccsistákat. A Törökországban értelmi szerzőnek tartott Fethullah Gülen hitszónok kiadatásával kapcsolatban azt ígérte, hogy amint összegyűlnek ellene a bizonyítékok, az ügyet átadják a szövetségi bíróságnak, amely meghozza majd a döntést. Barack Obama elnöknek nincs alkotmányos joga dönteni a kiadatásról - hangsúlyozta.

Az amerikai média már megszellőztette a nap folyamán, hogy a török csapatok Washington áldásával léptek szíriai területre.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a Pentagon névtelenséget kérő tisztségviselőjét idézve számolt be arról, hogy Washington támogatja Törökország szíriai  hadműveleteit az Iszlám Állam ellen.  A védelmi minisztérium tisztségviselőjétől származó információk szerint a nemzetközi koalíció repülőgépei vezették a támadásokat, hogy segítsék a törökök támogatta szíriai ellenzéki csoportokat. A hadművelet során

sikerült is visszafoglalni a dzsihadistáktól a határmenti Dzserablúsz városát.     

Az idézett tisztségviselő szerint Washington hírszerzési információk megosztásával és amerikai katonai tanácsadókkal is támogatta a törököket.

Szavaiból az is kiderült, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette az általa támogatott szíriai ellenzéki csoportokat, hogy

ne nyomuljanak beljebb, Szíria északi vidékeire.     

A Pentagon munkatársának értékelése szerint Dzserablúsz elfoglalásával nemcsak az IÁ dzsihadistáit szorították ki, hanem egyúttal megszerezték az ellenőrzést egy stratégiai fekvésű település fölött, s így

megakadályozhatnak egy esetleges kurd előretörést is.

Szintén Ankara kettős törekvéseit emelte ki a magyar köztévének nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő is.

Az elmúlt időszakban végrehajtott törökországi merényletek miatt a török kormánynak fel kellett lépnie az Iszlám Állam ellenében, ezért is lépte át a hadsereg a szír határt - mondta a szakember szerda este az M1-en.

Ugyanakkor hozzátette, más céljai is lehetnek a török kormánynak:

a terroristák mellett fontos a kurdok visszaszorítása az Eufrátesz keleti partjára.

"Törökországnak mindenképpen érdeke (...), hogy a kurdok ne tudjanak összefogni, ne alakuljon ki egy egységes terület a kurdok birtokában"

- tette hozzá.