Amikor az ünnepelt ad ajándékot

Interjú Varga János gitárossal a 60. születésnapját megünneplő maratoni koncert kapcsán.

 - A zenei palettád nagyon színes: rock, progresszív rock, instrumentális zene, jazz, latin, világzene található rajta. Ezek közül van olyan amelyik a legközelebb áll a szívedhez?
 
 - Mondhatni mindegyik saját gyerekem, így ez a kérdés ebben a formában nem megválaszolható. Mindig az áll hozzám a legközelebb, amelyiken dolgozom.
 
 - Vannak olyan rajongóid, akik a személyed miatt kivétel nélkül mindegyik formációdat elfogadják, szeretik, vagy minden zenekarod nagyrészt más-más követőkkel bír?
 
 - Azt hiszem az előbbi, bár akik kedvelik a zenéimet, általában van köztük kicsit a szívükhöz közelebb álló dal, vagy számukra valamiért értékes időszak.
 
 - Honnan merítesz ihletet a komponáláshoz? Az instrumentális zenénél nem hiányzik a dalszövegek általi inspiráció?
 
 - Amikor szöveges nótákat írtam, mindig a zene volt meg először, így mondhatom, hogy nem a szöveg inspirált. Sokféle muzsikát hallgatok, szeretem a különböző népek zenéit, és ezek hatnak is rám természetesen. Persze van olyan is, hogy csak a hangulatom a meghatározó, vagy egy bármilyen más élmény, jelenség, vagy csak egy benyomás gyakorol rám hatást, amit zenei vonatkozásban „meg kell fejtenem”, azaz zenévé kell válnia bennem.
 
 
 - A különböző formációkkal való fellépések előtti próbákon, a koncerteken és az aktuális alkotómunkán kívül milyen gyakran veszel a kezedbe gitárt? Magyarul, szoktál-e még gyakorolni, új fortélyokat kikísérletezni?
 
 - Hogyne, minden nap a kezemben van a hangszer több órát is, nemcsak gyakorlás, vagy komponálás céljából, hanem egyszerűen csak az élvezet miatt is. Egyébként is sok mindent én játszom fel a lemezanyagaimon gitárszinti segítségével. Próbálkozom fortélyokkal, mint pl. más pengetési mód, ujj sorrend, vagy a húrozással variálok, és persze ott van még a technika és a hangzás kapcsolata, az ezzel járó örök és kimeríthetetlen kíváncsiság. 
 
 - Egy optimista, nagyon kreatív embernek, zenésznek tűnsz. Honnan, miből merítesz erőt a mindennapokhoz? És itt adja magát a kérdés, hogy van-e valamilyen olyan hobbid, ami semmiféle szállal nem kapcsolódik a zenéhez?
 
 - Hobbim nincs, talán ez nem jó, de ez van…! Így nincs kiszállás, mindig a zene körül forognak a gondolataim. Ez egy végtelen tér, tele kihívásokkal, ami újra és újra izgalomba hoz. A komponálás, az alkotói munka számomra éltető erő, a koncertezés nem kevésbé. Energiákat ad az is, hogy vannak, akiknek fontos a zeném, és természetesen az, hogy nem vagyok egyedül, hogy mindenben segít a családom és segítenek a barátaim.
 
 - Ha arra kérnélek, hogy az eddigi zenekaraidról egy-két mondatban eleveníts már fel egyetlen olyan dolgot, ami a leghamarabb eszedbe jut velük kapcsolatban, az botorság lenne?
 
 - Foszlányok..? Inkább ne kezdjünk bele! Akik ismernek, tudják, hogy komoly mennyiségű anekdotával rendelkezem, élményekkel teli évek vannak a hátam mögött. Hosszú volt ez a több, mint negyven év. A korosztályomnak nem annyira kell magyarázni bizonyos körülményeket a sztorik kapcsán, de a fiatalabbaknak hosszasan kellene fejtegetni dolgokat, ami természetes, de erre a terjedelem nem ad lehetőséget.
 
 - Egy veled készült korábbi interjúban azt mondtad, hogy szeretsz itthon lenni. Mi köt ennyire Magyarországhoz?
 
 - Európában már szinte minden országban jártam, de mindig nagyon jó érzés volt hazatérni. Minél több helyen jártam, annál világosabbá vált számomra, hogy milyen csodálatos a hazám.
 
 
 - A 60. születésnapodat nem egy szűk körben megült zsúrnak tervezed, hanem egy monstre koncerttel fogod ünnepelni. Az ezen fellépő formációk elolvashatók a plakátról, és az is publikus, hogy majd’ három órás műsor várható. Ezen kívül mondanál néhány kedvcsináló (háttér)információt erről az április 24-ei rendezvényről?
 
 - Az összesen 14 zenészt felvonultató közel három órás koncerten három zenekar ötféle formációban és stílusban lép közönség elé. A Mediterrán Combo nuevo flamenco stílusú virtuóz gitár és zongora futamai a latin zenét kedvelők táborának nyújtanak majd zenei csemegét. A Zig-Zag Company  műsorát a hatvanas-hetvenes éveket idéző korszak néhány örökzöldje és saját nótáim alkotják. A szünet előtti utolsó zenei blokk a Varga János Project első, progrock periódusát idézi fel, melyben részletek hangzanak el a Wings of Revelation I. lemezről.
A szünet után egy kamaraformáció előadásában csendül fel néhány akusztikus átirat a Wings of Revelation II. albumról. A formációban közreműködik Sturcz András csellón és Kézdy Luca hegedűn. Ezt követően lép színpadra a teljes Varga János Project, amivel átlépünk egy újabb stílusba, a fúziós világzene műfajába. Itt csatlakozik a Projecthez a világszínvonalat képviselő Sturcz Quartett, akik az utóbbi tíz évben olyan világsztárokkal dolgoztak együtt, mint a Jethro Tull, Ian Anderson és folyamatosan turnéznak és készítenek felvételeket Al Di Meolával. A koncerten az Elixír című, harmadik Varga János Project lemez dalai mellett ezen a napon kerül bemutatásra a sorban negyedik VJP album, szintén a Sturcz Quartett közreműködésével.
 
 - Mi alapján állítottad össze erre az estére a programot? Maradt vagy maradtak-e ki olyan zenészek vagy produkciók, akik/amelyek nagy sajnálatodra nem vállalták a fellépést vagy egyszerűen már nem fértek a műsoridőbe?
 
 - Mindenki vállalta, akiket kértem, de már az elején világossá vált számomra, hogy nem lehet mindent belesűríteni az adott időbe, így nem kerestem meg mindenkit, akinek itt lenne a helye. Nem akartam azt sem, hogy az előadás egyfajta jelenléti ívvé váljon, hogy egyfolytában váltsák egymást a zenészek. A zenei anyagot is hosszabb blokkok jellemzik, nem lett volna jó széttördelni. Ezért aztán döntenem kellett, és ez a menü lett a végeredmény. Természetesen minden itt nem szereplő produkció, formáció, zenésztárs veszteség számomra.

 - Mennyi és milyen jellegű próbák kellenek egy ilyen színes és maratoni rendezvény zökkenőmentes lebonyolításához? A formációkkal egyenként végigveszed a tervezett műsort, vagy a zenésztársaid önállóan készülnek az estére?

 - Is-is. Egyéni felkészülés is természetesen, és formációnkénti próba több alkalommal. Sok-sok egyeztetés, ügyintézés, papírmunka, már csak azért is, mert a koncertet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával hozhattuk létre. Ennek egy része számomra nem testhezálló feladat, de meg kell birkóznom vele. Hogy úgy mondjam, jópár dolog eme teendőkből nem tartozik a mindennapi rutinom körébe.
 
 - Ha jól tudom, a koncert dátumához időzítve jelenik meg az – előbb már általad is említett – új Varga János Project album.
 
 - Ez nem pontos információ, sajnos. Az új lemez megjelenése nem volt realizálható a koncert idejére. Viszont mindenképpen szerettem volna bemutatni a publikumnak az új anyagból legalább egy keveset. Most ezzel kell beérnem, de remélem, ennek ellenére jól fogadja majd a közönség.
 
 - A születésnapi koncert után megy minden az eddigi kerékvágásban, vagyis továbbra is rendszeresen fellépsz, dalokat írsz, lemezeket adsz majd ki? Van-e esetleg még olyan dolog a tarsolyodban, aminek elkészítéséhez eddig még nem volt alkalmad, de nagyon szeretnéd, ha megvalósulna?
 
 - Egy újabb latin lemez lesz a következő lépés még ebben az évben. Ezzel párhuzamosan természetesen koncertezünk is, fellépünk majd a Szeged napja alkalmából rendezett eseményen a szegedi Dóm téren május 23-án, Pakson pedig július 3-án a Gasztroblues Fesztiválon. Szeretnék komponálással foglalkozni a továbbiakban is, amennyit csak lehet. Az idő gyors múlása igyekezetre sarkall.