Anatólia írott múltja

A nagyszabású feltárás még a nyár elején kezdődött egy Kültepe nevű helyen és eddig 22.500 táblát ástak ki a földből. Professzor Fikri Kulakoğlu (Ankarai Egyetem), az ásatások vezetője szerint az úgynevezett Kanes civilizáció egyik települését találták meg. Az írások bizonysága szerint Anatóliában, Törökország szívében már nagyon korán megjelent és elterjedt az írásbeliség.

Átértékelendő kérdések

A most feltárult leletek átírhatják a Kisázsia múltjára vonatkozó elképzeléseket. Az eddigieknél jóval korábban Anatóliában fejlett városok épültek, virágzott a kereskedelem. A görög, illetve a római városok csak jóval később kezdték meg kiépíteni kereskedelmi telepeiket. Nem ők hatottak ezek szerint Kisázsia népeire, hanem az ottani fejlett kultúra lehetett hatással a görög és a római kultuszokra.

Nők előnyben

A leletekből úgy tűnik, hogy a település egy nyüzsgő kereskedelmi központ volt, ahol az üzletkötések egy részét írásban rögzítették.

Négyezer évvel ezelőtt fejlett társadalomban éltek az anatóliai népek, akik írásos emlékeket is hagytak maguk után. A török régészek most írásos táblák ezreit találták meg Kayseri tartományban folyó ásatáson. Az eddig megfejtett szövegekből megismerhetjük a nők jogállását, a házasságkötési szokásokat és még néhány anyós-meny konfliktusra is fény derül. Az esetekből megállapítható, hogy a nők kiváltságos szerepet élveztek.