Ander Balázs szerint egy második Trianon felé haladunk, Rétvári csak cinikusan ódákat zeng

Ander Balázs szerint egy második Trianon felé haladunk, Rétvári csak cinikusan ódákat zeng

A Jobbik képviselője a parlamentben ma arra figyelmeztetett, hogy évente tízezer gyerek megy a lecsóba, és hamarosan iszonyatos társadalmi feszültségeknek nézhetünk majd elébe.

Két elborzasztó mondat, melyeken az ország sorsa múlhat. Az első: évente tízezer gyerek megy a lecsóba, a második: úton vagyunk egy újabb Trianon felé

- így vezette fel napirend előtti felszólalását a parlamentben Ander Balázs. A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője szerint ezen mondatokat még kormánypárti oldalról sem vehetik félvállról, hisz nem mondhatják, hogy ellenzéki huhogásról van szó, mivel

az első mondatot a Fidesz volt oktatási minisztere, Pokorni Zoltán, a másodikat pedig Székely János szombathelyi megyéspüspök mondta.

Ander kifejtette, ha megnézzük az iskolai lemorzsolódási adatokat, e téren is sereghajtók vagyunk az EU-n belül, mivel

a 27 tagállamból 24-nek a hátát bámulhatjuk.

Horvátországban 2, míg hazánkban ez a mutató 12 százalékra rúg. A Jobbik alelnöke szerint ez megdöbbentő adat.

A fiatal nemzedékek képzetlenségének problémáját a digitalizáció és az automatizáció korában pedig tetézi, hogy 40 százalékos a funkcionális analfabetizmus aránya idehaza.

Ander a nemrég megjelent, A közoktatás indikátorrendszere című kiadványról is beszélt, miszerint a fiatalabbak hátrányt szenvednek el a munkaerőpiacon, és a továbbképzésük szintén ellehetetlenül jelenleg. Kiemelte, hogy Nógrádban egyharmadot tesz ki a korai iskolaelhagyók aránya, de Borsodban, Somogyban és Baranyában is kiemelkedő. Jelentős részben cigány fiatalokat érint a probléma - tette hozzá.

A süllyedő Atlantiszként gyakorlatilag roncstársadalmi létbe nyomorodó, hátrányos helyzetű járásokban élő szakképzetleneknek a globalizálódó munkaerőpiacon több százmillió emberrel kellene majd rivalizálniuk. Azokkal, akiket a mostani, egypárti túlhatalmat kiépítő kormányzat beenged az országba, zöld jelzést adott nekik, és ha minden így történik, iszonyatos társadalmi feszültségeknek nézhetünk majd elébe

- festette fel Ander Balázs.

A jobbikos politikus pártja nevében kijelentette, ezzel szemben egy Klebelsberg-i fordulatra lenne szükség,

az általános tudásszint emelésével és a nagy hozzáadott értéket teremtő ágazatok preferálásával kellene felemelni hazánkat.

De ha lecserélik kormánypárti részről a magyarokat ázsiai migránsmunkásokra, akkor ezek az integrációs feszültségek ezen halmozottan hátrányos helyzetű régiókban egyre inkább növekedni fognak - figyelmeztetett.

Ander azt gondolja, minőségi közoktatás nélkül nem lesz versenyképes gazdaság, nem beszélhetünk társadalmi mobilitásról és egyáltalán magyar jövőről sem. Ebben pedig főként az államnak óriási felelőssége van. Kiemelte, hogy a családi közegnek is hatalmas szerepe van abban, mivel vértezik fel gyermekeiket. Így az egyénnek és a közösségi vezetőknek is felelősségük van - érvelt.

A Jobbik képviselője szerint ezért elengedhetetlen elindítani egy Klebelsberg-i fordulatot Magyarországon.

Rétvári paneleket puffogtatott

Rétvári Bence államtitkár válaszában kapásból egy burkolt baloldalizással indított, de elismerte, nagyon fontos és érdemi célokról beszélt ellenzéki képviselőtársa. Rétvári is letette a voksát a gyermekek esélyteremtésének gondolata mellett, de rögtön a másfél évtizeddel ezelőtti döntéseket hánytorgatta fel. A KDNP-s politikus a 3 éves kortól kötelezően bevezetett óvodába járást, illetve a gyógypedagógusok megbecsültségét méltatta, és az Orbán-kormány sokat kritizált státusztörvényéről áradozott.

Önök síppal, dobbal, nádi hegedűvel tüntettek ez ellen a törvény ellen

- sérelmezte az államtitkár egy jókora ferdítés kíséretében.

A cinikusan ódákat zengő Rétvári az egyébként lesújtó PISA-felmérésekből egyoldalúan csak pár halovány pozitívumot emelt ki a gyerekek családi szocializációja kapcsán. Úgy értékelte, a kormány sokat tett az egész problémakörben.

(Címlapkép, fotó: Ander Balázs a parlamentben, mellette Brenner Koloman - Béli Balázs/Alfahír)