Ander: kérges tenyerű kisgazdák kormányzati hazugsága és a kft-döbrögik vidéknyomorító valósága

A közleményt változtatás mutatjuk be:

Hiába a propagandaszólamok minden ígérete, a mostani birtokszerkezet még a száz évvel ezelőttinél is nagyobb aránytalanságokat mutat, hiszen a szocialista és a fideszes agrárpolitikának köszönhetően jöttek új földesurak, akik megszerezték a települések határát és cselédet vagy pannon palesztint csináltak az itt talált bennszülöttekből, azokból, akik velük ellentétben bármikor meg tudják mutatni szüleik, nagyszüleik sírját a falujuk temetőjében. A Jobbik határozottan tiltakozott ennek a kifosztási folyamatnak a megkoronázását jelentő, a vidék számára az utolsó kitörési lehetőséget biztosító állami tulajdonú földek dobra verése, adott esetben politikai hűbéreseknek való átjátszása ellen.

A Somogy megyei földárverések eredményeinek tükrében ismét követeljük: ne fosszák meg a közösségeket az egyetlen valamirevaló erőforrástól, ne engedjék annak a Latin-amerikai típusú birtokszerkezetnek a megszilárdulását, ami olyan messze van a kert-Magyarország gondolatától, de még a nemzeti vidékstratégia elképzeléseitől is, mint Makó Jeruzsálemtől. Véleményünk szerint a nagybirtokrendszer most is társadalmi döghalált terjeszt a vidéken. Egy évszázaddal ezelőtt amerikás kitántorgás, most németországi segédmunka, és rohamosan öregedő, etnikailag átalakuló, elgettósodó falvak járnak a nyomában. Sajnálatosnak tartjuk, hogy az igazi magyar kisgazdák csupán a legfelháborítóbb ügyleteket elfedő kormányzati kalap afféle megszépítő bokrétájaként kaptak szerepet az árveréseken.

A megye északi részén, Ádándon potom 685 millió forintért vásárolhatott be magának egy szorgos kisgazda, míg Nagyatád környékén egy belga eredetű família - bizonyára kérges tenyerű - tagjai szereztek 620 millió forintért 626 hektár termőföldet. Lábodon is felháborító esetnek lehettünk tanúi. Tavaly ősszel egy Olaszországból érkezett gazdálkodó mintegy 100 hektár ottani területet kívánt 130 millió forintért megvásárolni. Állampolgári jelzés alapján, Hegedűsné Kovács Enikő képviselőtársammal még tavaly ősszel bejelentést tettünk a Legfőbb Ügyész és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet felé annak érdekében, hogy a szóban forgó adásvétel kapcsán a magyar föld magyar tulajdonban való tartásával érvényesítsék a földbirtok-politikai irányelvek teljesülését. Aztán 2014. november 17-én szóbeli kérdés formájában intéztem felszólalást az illetékesekhez „Miért engedünk át újabb négyzetkilométereket hazánk területéből - avagy a Kormány szerint még nem elég kicsi Magyarország?!” címmel, amelyben azt firtattam, hogy lesz-e a Lábod környéki föld a magyar gazdáké, illetve az állam él-e elővásárlási jogával.

Válaszában dr. Bitay Márton Örs földművelésügyi minisztériumi államtitkár azt ígérte, hogy az állam ebben és nagyon sok más esetben is élni kíván az elővásárlási jogával, nem hagyják, hogy idegené legyen a termőterület. Ez így is történt, az olasz földbirtokos elől valóban az NFA vásárolta fel a földet, de azt elfelejtették közölni, hogy a földárverések során majd pont ennek az olasz vállalkozónak adják el, akitől néhány hónappal korábban még nagy büszkén meg kívánták „menteni” a magyar földet… Követeljük az elképesztő ügy azonnali kivizsgálását, a felelősök szigorú megbüntetését, valamint az arra való választ, hogy mennyiért vette meg az NFA a kérdéses földet, amelyet most továbbadott, tehát az ügylet kapcsán érte-e veszteség a magyar államot?

A Jobbik szilárdan vallja, hogy a földeket nem elkótyavetyélni kellene, hanem inkább gyarapítani az állami birtokállományt. Európa biokertje lehetnénk. Szociális földdel, szociális szövetkezetekkel kellene lehetőséget biztosítani azoknak, akik becsületesen akarnak boldogulni vidéken, és így kellene munkára szorítani, így kellene munkára kényszeríteni azokat is, akik a közösből eddig csak elvenni akartak, vagy elvenni szerettek.