Kiderült: az állam segített Mészáros Lőrincnek külföldi cégeket vásárolni

Kiderült: az állam segített Mészáros Lőrincnek külföldi cégeket vásárolni

Rengeteg pénzt fizetett a felcsúti oligarcha cégcsoportja a horvát Rabo d.o.o. és a boszniai cementgyárért. Valójában nem is neki került sokba, mert óriási kormánysegítséget kapott a vásárláshoz. Tehát mi, magyar adófizetők segítettünk Mészárosnak. Megint.

Iszonyúan sok pénzbe került Mészáros Lőrinc cégcsoportjának a boszniai cementgyár és a horvát Rabo d.o.o. felvásárlása, de a helyzetet megkönnyítette, hogy ehhez a felcsúti üzletember busás állami, avagy kormányzati segítséget kapott – derül ki a vásárlásban érintett magyar cégek május végére leadott beszámolóiból, írja a 444.

Az, hogy az Orbán-kormány által kegyelt Mészáros cégcsoportja tovább terjeszkedik Bosznia-Hercegovinában egy cementgyár felvásárlásával, még tavaly derült ki. Ugyanis akkor kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írtak alá.

Ahogy az is tavaly derült ki, hogy a NER-es oligarcha Horvátországban is bevásárolt egy nagyot. Adásvételi szerződést írtak alá a Rabo d.o.o.-val, a horvátországi cég a Talentis, illetve az MKB Magántőkealap tulajdonába került.

A két cég közel 80 milliárd forintba került. Ez Mészáros gigászi, 990 milliárd forintos vagyonának a 8 százaléka.

Az viszont csak most derült ki a 444 cikkéből, hogy a boszniai cementgyár megszerzése átszámítva összesen 76,3 milliárd forintba került. Ennek pedig nagyobb részét, 70 százalékát az állami fejlesztési bank biztosította jelentős részben közpénzből Mészáros Lőrincnek.

Az almatermelő cég felvásárlása 8,1 millió euróba került. Ebből Mészáros Lőrinc 4,89 millió eurót, vagyis 1,8 milliárd forintot tett a cégbe. 3,18 millió eurót, vagyis 1,22 milliárd forintot az MKB (MBH) Magántőkealap biztosított, a Talentis Agro pedig 31,2 millió forinttal járult hozzá a tőkeemeléshez.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)