"Sokkal árnyaltabb képet kaptam a Jobbikról" - a volt NATO-főtitkár készített interjút Gyöngyösi Mártonnal

Túl az előítéleteken. 

A veterán politikus most egy tévésorozaton dolgozik, amelynek keretében a közelgő európai parlamenti választások kapcsán beszélget az EU-tagállamok politikai életének különböző pártállású meghatározó figuráival. Az interjúk egy-egy jeles borvidéken zajlanak, természetesen jó borok társaságában. A "To Europe! (Európára!)" című műsorban két koccintás között az adott ország, illetve az Unió helyzetéről esik szó. 

Facebook bejegyzésének tanúsága szerint Gyöngyösi Balatonlellére kalauzolta el Rassmussent és kollégáit. Az Alfahírnek elmondta: többek közt a magyar jogállamiság sanyarú helyzetéről, az EU sürgető reformjáról, az Oroszország elleni szankciók hazánkra gyakorolt hatásáról és a Jobbik béruniós kezdeményezéséről beszélgettek. 

"Utóbbi kapcsán a dán műsorvezető meg is jegyezte: olyan, mintha egy szociáldemokrata politikust hallgatna. Én ironikusan megjegyeztem, hogy ne sértegessen ezzel. A korábban liberális  színekben kormányzó Rassmussen is vette a lapot, és velünk nevetett."

 - mesélte Gyöngyösi. Hozzátette: a volt dán kormányfő kifejezetten nyitott, a korábbi években megszokott  jellemző nyugat-európai előítéletektől mentesen közelített a Jobbikhoz és annak néppártosodásához, holott értelemszerűen nem mindenben értettek egyet. Rassmussen Instagram oldaln azt írta, a jobbikos politikus

"sokkal árnyaltabb képet adott pártjáról, mint, amit a médiából ismerhetünk."

 

Nem először lát néppártosodást

Anders Fogh Rasmussen aktív politikus korában a jobboldali liberális Venstre pártot vezette. 2001-2009 között a konzervatívokkal közös koalíciós kormány élén volt miniszterelnök. 2009 augusztusában lemondott, hogy a NATO főtitkári pozícióját töltse be 2014-ig. 

 

Rasmussen kormányát kívülről támogatta a radikális jobboldalról a jobbközép felé tartó, ám migrációellenes és euroszkeptikus álláspontját megőrző Dán Néppárt, amelynek kezdeményezésére az Unió legszigorúbb bevándorlási szabályozását alkották meg. 

 

2014 óta Rasmussen Global nevű elemző és tanácsadó cégét vezeti.