Tényleg munka után fociznak az andorrai válogatott játékosok, vagy csak mi gondoljuk ezt?

Tényleg munka után fociznak az andorrai válogatott játékosok, vagy csak mi gondoljuk ezt?

Jönnek a pékek, autószerelők, gyári melósok – rendszeresen ehhez hasonló példákkal élnek a hazai szurkolók és örök kritikusok akkor, amikor a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzést játszik Andorrával, pláne azóta, hogy a 2016-os Európa-bajnokságon kiváló eredményt elért nemzeti csapatunk 2017-ben döbbenetes módon kikapott tőlük 1-0-ra, az andorrai foci történetének legnagyobb sikerét adva.

Mi több: nem sokkal azelőtt, hogy idén ősszel a nálunk jelentősen erősebb lengyeleket megvertük, az angolokkal pedig döntetlent játszottunk Londonban a világbajnoki selejtezőn, az andorrai mérkőzésen úgy nyertünk 2-1-re a Puskás Arénában, hogy a magyar csapatnak valósággal számolnia kellett a lefújásig a másodperceket - szóval valami van ebben a csapatban, amivel nehezen birkózunk meg.

De mi lehet ez, ha csak amatőrökről van szó? Kíváncsiak voltunk rá, hogy az érezhetően lassabb és vontatottabb, de ettől még egyértelműen profi szintet hozó andorrai válogatott tagjai valóban félprofik-e és civil munkára kényszerülnek a megélhetésükért, vagy ez csak egy, a kritikus magyar szurkolók által életben tartott legenda.

Az Alfahír ezért megkereste az Andorrai Labdarúgó-szövetséget (Federació Andorrana de Futbol, FAF) a játékosok civil munkavállalásáról: lapunknak Iván Moure, a szövetség sajtófőnöke azt írta, hogy az andorrai válogatott tagjai szeretnék ha inkább focistákként tekintenének rájuk, éppen ezért nem kívánnak a magánéletük részéhez tartozó munkájukról nyilatkozni a sajtónak.

A sajtófőnök válaszából tehát részleteket ugyan nem tudhattunk meg, ám a jelek szerint valóban vannak köztük, akik a civil életben dolgoznak is a válogatottságuk mellett.

Az andorrai keretben azért találni olyat is, aki neves csapatnál játszik, legalábbis papíron: a csapat kapusa, Iker Alvarez például a Villarrealnál szokott kispadon ülni, már amikor hívja a csapat. A többiek jellemzően alsóbb osztályú spanyol bajnokságokban játszanak.

A Transfermarkt adatai szerint egyébként a komplett andorrai válogatott értéke 1.78 millió euró, míg a magyar csapatot jelenleg 61.35 millión mérik, ebből csak Szoboszlai Dominik tesz ki 28 milliót, míg Szalai Attila 11 milliót. Persze ezeket a számokat úgy kell nézni, hogy a legértékesebbnek tartott angol csapat 1,23 milliárd eurót ér.