Angolul beszélő iszlám zászlóalj vár a bevetésre

'Végre parancsot kaptam, hogy fegyveres akciót hajtsak végre az országomban, készen állok, hogy hazatérjek városomba, és hogy elvigyem a dzsihádot Európába."

A néhai jemeni-amerikai Anvar al-Avlaki radikális imámról elnevezett zászlóaljban kizárólag angolul beszélő harcosok vannak, akiknek az a feladatuk, hogy nyugati országokban tervezzenek meg és hajtsanak végre merényleteket. Az al-Kaida terrorhálózat egykori jemeni regionális vezetőjével 2011-ben egy amerikai dróntámadás végzett.

Az IBT egy szíriai, rakkai IÁ-ellenes csoportra hivatkozva azt közölte, hogy az Anvar al-Avlaki zászlóalj csütörtökön parancsot kapott támadásra egy meg nem nevezett országban - írta az MTI.

Végre parancsot kaptam, hogy fegyveres akciót hajtsak végre az országomban, készen állok, hogy hazatérjek városomba, és hogy elvigyem a dzsihádot Európába - idézte a zászlóalj egy harcosát az újság a rakkai csoportra hivatkozva.

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi székházát január elején megtámadó Kouachi-fivérek Jemenben kaptak fegyveres kiképzést 2011-ben. A fivérek egyike állítólag személyesen is találkozott Anvar al-Avlaki radikális imámmal.

Nyugati biztonságpolitikai elemzők véleménye szerint az Európát, a Nyugatot fenyegető legközvetlenebb terrorista fenyegetést azok a külföldi harcosok jelentik, akiket az Iszlám Állam Irakban és Szíriában kiképzett és visszaküld, hogy szülőföldjükön indítsanak támadásokat - írta az IBT című lap honlapján.

Az IBT a Rakkát csöndben lemészárolják elnevezésű IÁ-ellenes aktivista csoporttól szerzett értesülést az új dzsihadista zászlóaljról, ez a csoport tavaly kezdte meg működését, amikor az IÁ elfoglalta az észak-szíriai várost.

Eközben Jemenben

Ugyanakkor, ahogy beszámoltunk róla, Jemenben mára tetőfokára hágott a belpolitikai káosz. A fővárost, Szanaát kézben tartó húszi felkelők nyomására hivatkozva benyújtotta lemondását csütörtökön a jemeni kormány Abed Rabbo Manszúr Hádi elnöknek, és nem sokkal később maga az államfő is bejelentette távozását posztjáról.

A gondot tovább fokozza, hogy Az Egyesült Államok támogatta jemeni kormány összeomlása megbénította Amerika terrorizmusellenes hadjáratát - mondta el pénteken két amerikai biztonsági tisztségviselő, rámutatva, hogy mindez súlyosan visszaveti a harcot az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) ellen, amely a szélsőséges hálózat egyik legveszélyesebb szárnya.

Amerikai illetékesek szerint egyebek közt le kellett állítaniuk - legalábbis egy időre - a dróncsapásokat.

Mindez újabb kudarcot jelent Barack Obama közel-keleti politikája számára, és megkérdőjelezi azt a terrorizmus elleni stratégiát, amely a pilóta nélküli harci gépekkel folytatott hadviselésre és gyakran ingatag külföldi partnerekre támaszkodott annak érdekében, hogy el lehessen kerülni amerikai szárazföldi erők bevetését az Egyesült Államok partjaitól távoli hadszíntereken.

Elkerülhetetlen az újabb háború a Közel-Keleten?