Anyázással indul a görög népszavazási kampány

Juncker szerint övön aluli lépés a népszavazás, és a görög kormány nem őszinte a saját népével. Athén szerint viszont Juncker hazudik.

Az Európai Bizottság elnöke arra kérte a görögöket, hogy mondjanak igent a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásra a július 5-én tartandó népszavazáson, Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt pedig arra szólította fel, hogy "mondja el az igazságot a görög népnek".
 
Brüsszelben hétfőn tartott sajtótájékoztatóján Jean-Claude Juncker leszögezte: az igenek győzelmével a görögök azt az üzenetet küldenék, hogy az euróövezetben és az Európai Unióban akarnak maradni. Ezzel alig burkoltan azzal fenyegette a helléneket: ha nemet mondanak, kirakhatják őket az Unióból.
 
A luxemburgi politikus hangsúlyozta, hogy a nemzetközi hitelezők nem "egy ostoba megszorító", hanem egy kemény, de tisztességes javaslatcsomagot terjesztettek a görög kormány elé. 
 
A görög vezetőkkel szemben rendkívül bíráló hangvételű nyilatkozatában Juncker kijelentette, hogy mélyen csalódott az adósságtárgyalások kudarca miatt, és úgy érzi, elárulták, nem vették kellőképpen figyelembe a válság megoldására tett erőfeszítéseit. Az EB elnöke populista lépésnek nevezte  görög kormány által meghirdetett népszavazást.  Úgy véli, a kampány során csak leegyszerűsített üzenetek jutnak majd el az emberekhez, és "úgy befolyásolják majd őket, ahogy nem szégyellik". Mindezt két perccel azután mondta el, hogy azt állította: a népszavazás lényegében Görögország uniós tagságáról szól, aminél leegyszerűsítőbb és manipulatívabb szöveget nehéz lett volna kitalálni. 
 
A görögök szerint ugyanakkor Juncker nem mond igazat. Az EB elnökének nyilatkozatára Gabriel Szakellaridisz kormányszóvivő egyetlen, de annál ütősebb mondatban reagált:
 
Elengedhetetlen tényezője a jószándéknak és a hitelességnek bármilyen tárgyalás esetén: az őszinteség.