Nem bírtunk leállni a flipperezéssel

Nem bírtunk leállni a flipperezéssel

Az Y generáció egy új típusú nemzedék, melynek kialakulásában a technika száguldó fejlődése játszott rendkívül fontos szerepet. Ha az 1900-as évek utáni időszakot felosztjuk, akkor ez a generáció a negyedik a sorban, jellemzően az 1980 és 1995 között születetteket soroljuk ide

- szól a Wikipedia-cikk rólam is, bár a ’92-es születésemmel az Y végére érkeztem, de így talán még hatványozottabban igaz a „technika száguldó fejlődése” rész az életemben.

Mondjuk a net annyira még pont nem száguldott akkoriban, percdíjas, betárcsázós modemmel, böngészős vagy a haveroktól kölcsönkapott játékokkal, stopperóraként járőröző anyával - „fél óra és fekvés”. Pedig az utána következő fél óra még pont kellett volna néhány fontos versenyhez a Need for Speed: Undergroundban.

Az első gamer élményem viszont nem ez volt, hanem a legendás, sárga kazettás Nintendo. Addig ment a Duck Hunt, a Super Mario, vagy a Teenage Mutant Ninja Turtles, amíg úgy nem néztem ki, mint aki sír a bekönnyezéstől, mert csak ennyire volt pixeles a cucc:

turtles

Most meg alig várom, hogy a cikk után bekapcsoljam a PS4 Prót és toljak egy kis Fifát, merthát Weekend League van, ugye. Bár a MondoConra is ki kellene nézni, talán lesz kint néhány jó VR-szemüveg, ami vagy a játékok jövője, vagy zsákutca, még nem tudjuk, de így visszanézve a lassan 27 évem alatt történt innovációra, értem mire gondolt a Wikipedia-szócikk szerzője a „technika száguldó fejlődése” alatt.

Nosztalgia

Néha azért jó kiszakadni a tökéletességhez egyre közelebb jutó grafika, a 4K és a FullHD szentháromságából, hogy időutazásra vállalkozzunk. Az időgépet ezúttal az idei Arcadia Nemzetközi Játékkiállítás jelentette.

Sajtóbejárásra érkezve Béli Balázs fotós kollégával első körben az az érzés kapott el, hogy most mi legyen? Annyi flipper, régi konzol és mindenféle egyéb játékeszköz sorakozott két teremben, hogy hirtelen nem tudtam eldönteni, hol kezdjek bele.

Az Arcadiát a Flippermúzeum szervezi, idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre, magát a múzeumot Pálfi Balázs flippergyűjtő alapította 2014-ben.

Ha valakinek nem lenne elég a brutálisan széles játékválaszték, a szervezők mindig készülnek valami plusszal is. Az idei sztárvendég pénteken Adam Brown volt, akit többek között a Hobbitból ismerhetünk, mint Ori, a törp.

A lényeg

A gépek többsége flipper, de találkozhatunk olyan klasszikus, kézifegyveres, lövöldőzös FPS-ekkel, szimulátorokkal és verekedős játékokkal is, amiket személy szerint utoljára a balatoni játéktermekben láttam, el is égettem rájuk az indokoltnál minden bizonnyal több százast.

Soha nem voltam flipperfan, de elképesztő, hogy mennyire be tudott szippantani a rengeteg tematikájú közül egy-egy gép, jelen esetben a pókemberes és az avatáros voltak a kiválasztottjaim, de ahány flipper, annyi téma.

Koromból fakadóan is sokkal közelebb álltak a szívemhez a Nintendók, és például a régi (pedig annyira nem is) PS2, ahol csak akkor hagytam abba a Burnoutot, amikor kezdte végzetesen megfeszíteni az idegszálaimat, hogy az MI nitrója tényleg ennyivel jobb, vagy én vagyok ennyire vakon?!

Pataki Márk főszervező az alfahir.hu kérdésére elmondta, hogy több mint 300 gép közül lehet válogatni a helyszínen. A látógatószám az időjárástól is függ, de tavaly már 3500-an váltottak jegyet a gémer mennyországba.

Az idei Arcadia vasárnap 20 óráig tart nyitva a Dürer Rendezvényházban, az eseményről és a jegyekről itt informálódhat.