Így épül az újabb kerítés a déli határszakaszon

Utánajártunk, hogy mit jelent a határzár fejlesztése, miben változik a jelenlegi gyoda+kerítés struktúra. 

Ásotthalomnál közelítettük meg a határt, amely mellett egy hatvan méter széles sávot műveleti területté nyilvánítottak. Ez az a terület, ahova belépni illetékteleneknek tilos, mi viszont a saját szemünkkel is meggyőződhettünk arról, hogy hogyan épül, vagy éppen bővül a határzár. 
 
Úgy láttuk, hogy valóban megkezdődött a munka, jelenleg egy út épül, amely információink szerint a leendő és a meglévő kerítés között fog húzódni. Gyakorlatilag több munkagép és munkás volt látható, mint rendőr vagy katona, bár tény, hogy komoly az ellenőrzés, és nincs olyan szemmel belátható szakasz, ahol ne látnánk meg egy rendőrségi beállót, vagy éppen egy katonaság által használt lest.
 
 
Ahogy elnéztük, úgy tűnt, hogy valószínűleg a déli határon valami olyasmi épülhet, ami Spanyolország észak-afrikai birtokait védi a migráns áradattól. Tehát a "gyoda" részeként emelt NATO-drótot (szögesdrótot) követi a kerítés, majd egy makadámút készül, valamint egy újabb sor kerítés. Eddig egyelőre az útmunkálatok zajlanak, valamint felfedeztünk egy frissen telepített póznasort is, amelyen nagyfeszültségű vezeték húzódik. Ez utóbbi fogja várhatóan biztosítani a mozgásérzékelők és reflektorok áramellátását. 
 
 
Nemcsak a sajtóhírek, de a saját szemünk is meggyőz arról, hogy az ásotthalmi szakasz nemcsak azért volt népszerű útvonal a határzár megépítéséig, mert ha Szabadkát és Szegedet légvonalban összekötjük, akkor gyakorlatilag pont keresztezi, hanem azért is, mert a környező településekkel ellentétben itt egy hatalmas erdős terület is található. Így a migránsoknak csak egy nagyon rövid szakaszt kellett megtenniük belátható területen, gyakorlatilag percek alatt bevethették magukat a sűrű erdőbe, ahol szinte lehetetlen őket észrevenni. A jelenlegi kerítés és a nemzetközi helyzet változása is megváltoztatta azonban a körülményeket, így már sokkal kevesebben jutnak át, és sokkal nehezebb dolguk is van.
 
Az újabb kerítés pedig arra szolgál majd, hogy amennyiben nagyobb tömegek érkeznének újra, akkor az első kerítésen való átjutás után is legyen még egy akadály, amelyen ráadásul azért is sokkal nehézkesebb lesz az átjutás, mert addigra a mozgásérzékelőknek és a gyors haladást biztosító útnak köszönhetően pikk-pakk ott tudnak teremni a rendőrök. 
 
 
Hogy ez valóban így lesz-e, arról szerettünk volna helyben is tájékoztatást szerezni, de végül csak jövő hétre tudták ezt az illetékesek biztosítani nekünk. Ezért aztán Toroczkai Lászlóhoz fordultunk, Ásotthalom jobbikos polgármesteréhez, aki elsőként javasolta még 2014-ben, hogy épüljön kerítés a déli határszakaszon. Elmondta, hogy ő már akkor egy komolyabb védelmi rendszert képzelt el, és ha a kormány időben lépett volna, nem vár egy évet, akkor nem egy ennyire sebtiben felhúzott kerítés lenne most. Így ő hangsúlyozta, hogy egyetért a bővítéssel, az újabb sor kerítés felépítésével, ami várhatóan egy komolyabb építmény lesz. 
 
A készülő szilárd burkolatú manőverúttal kapcsolatban megjegyezte, hogy a korábbiakkal ellentétben most már van rendszeres kommunikáció a hivatalos szervek, valamint a kivitelező és az érintett polgármesterek között, így az is kiderült, hogy az út felszedhető lesz. Ez elvileg a környezet helyreállításának lehetőségét szolgálná, de Toroczkai hozzátette, hogy szerinte erre nem lesz szükség, mert 
"ez nem egy ideiglenes biztonsági határzár, hanem itt akár több száz éven keresztül is védekeznünk kell majd az inváziós rohamok ellen". 
 
A polgármester szerint tehát ez egy jó rendszer lesz, főleg, hogy technikai eszközökkel (mozgásérzékelő reflektorokkal, hőkamerákkal) is bővül, és ő maga is egy ilyen struktúra kiépítését javasolta a megbeszéléseken. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy nem ért egyet azzal, hogy újabb készenléti rendőröket vezényelnek oda, mert továbbra is a professzionális és katonai jellegű határőrség visszaállítását követeli, azzal a kiegészítéssel, hogy határmenti lakosokból kellene verbuválni a határőröket. Ez szerinte több szempontból is jó lenne, így például az elszállásolásuk sem kerülne pénzbe, de kiváló helyismerettel is rendelkeznének, a motivációjukról nem is beszélve. 
"Úgy gondolom, hogy a határőrséget csak azért nem állítja vissza a kormányzat, mert ez egy jobbikos javaslat, így egész egyszerűen a szokásos gőg miatt nem veszik figyelembe"
 - tette hozzá.  
 
A határzár jelenlegi állapotát az alábbi képgalériánkban lehet megtekinteni. 
 
Balogh Gábor, Bazsó Bálint, Jurenkó Ferenc, Magvasi Adrián