Aszad hajlandó lenne együttműködni Trumppal

A Breitbart információi szerint Dr. Bouthaina Shaaban egy rádióinterjúban így fogalmazott az elnökválasztás eredményéről:

"Úgy vélem, az amerikai emberek egy nagyszerű és igen fontos üzenetet küldtek a világnak."

Az esetleges együttműködést firtató kérdésre annyit válaszolt, hogy amennyiben Donald Trump beváltja a szír vezetés hozzá fűzött reményeit, Aszad elnök hajlandó lesz együttműködni vele.

Shaaban hozzátette, hogy a szír kabinet egyelőre kivár, és majd csak akkor kezdeményez esetleges konkrét lépéseket, ha nyilvánvalóvá válnak az új elnök célkitűzései, "elsősorban a terrorizmussal kapcsolatban".

Az elnöki tanácsadó ugyanakkor kiemelte, hogy Trump és Aszad között jelenleg semmiféle kommunikációs csatorna nincs.

A rádió megszólaltatta Kenan Rámánit is; az Amerikában élő szír aktivista szerint "a szír ellenzék nagyon bízott benne, hogy Clinton kerül hatalomra". A volt külügyminisztertől szerinte azt várták a szír "lázadók", hogy "megvédi a civileket Oroszországtól és az Aszad-rezsimtől".

Ennek ellenére Rámáni szerint az ellenzék továbbra is optimista és abban bíznak, hogy tanácsadói majd "helyes irányba terelik" Trumpot.

A leendő elnök nemrégiben elhangzott kijelentései azonban nem erre utalnak.

A Sputnik összefoglalója szerint a Wall Street Journal-nak adott pénteki interjújában Trump ugyanis így fogalmazott:

"Ha az Egyesült Államok megtámadná Aszadot, annak egy Oroszországgal és Szíriával való háború lenne a vége."

Helyzetértékelése szerint a következőképp állnak a dolgok:

"(...) Szíria az Iszlám Állammal harcol, az Iszlám Államtól pedig meg kell szabadulni. Oroszország most teljesen beállt Szíria mögé, mindehhez ott van egy egyre erősödő Irán, ami szintén Szíria mellett áll... Mi pedig 'felkelőket' támogatunk Szíria ellen, akikről azt sem tudjuk, kicsodák."

Trump kampánya során többször is hangoztatta, hogy nem tartja a legmegfelelőbb vezetőnek Aszadot, de szerinte az ellenzék túlnyomó többsége még nála is rosszabb lehet. Szíriával kapcsolatban az elsődleges feladatnak az Iszlám Állam likvidálását nevezte.