Túl lassan halad a világbajnokságra szánt atlétikai stadion építése

Túl lassan halad a világbajnokságra szánt atlétikai stadion építése

Bár másfél év múlva megrendezésre kerülne a 2023-as budapesti Atlétika-világbajnokság az eseménynek helyt adó létesítménynek egyelőre csak a váza áll - írja a Népszava. 

A lap szerint az ellenzék nagyon nehéz döntésekre kényszerülhet, ha áprilisban megnyerik az országgyűlési választást. Ugyanis komoly költségek árán felgyorsíthatják a munkát, ha kivitelezést elnyert két NER-cég, a ZÁÉV és a Magyar Építő szolgálatkész lesz, vagy lemondják a világversenyt. Mindkettővel csúnya politikai kereszttűzbe kerülnének.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter decemberben még azt mondta, hogy

"fejeknek kell hullania, ha nem készül el időben az új atlétikai stadion."

A projekt több hónapos csúszására utalnak a kedvezményeket biztosító, kapkodva kiadott kormányrendeletek, és a csepeli HÉV 8 hónappal meghosszabbított korábbi vágányzára is.

A Népszava emlékeztett, hogy a beruházás felgyorsítása érdekében, még környezetvédelmi eljárást se kellett lefolytatniuk a világbajnokság idején 40 ezer szurkolót befogadó létesítmény építése előtt, mivel a Nógrád megyei kormányhivatal szerint a 250 x 300 méteres ovális létesítménynek nincs jelentős környezeti hatása.

Egy másik kormányrendelet-módosítás azt is lehetővé tette, hogy a stadion épületének férőhelybővítése idején – vagyis a vb alatt - az illemhelyekre vonatkozó előírásokat mobil konténerekkel is teljesíthetik. De a rendeltetésszerű használathoz szükséges parkolószámot se kell biztosítani.

A stadion kivitelezését 2020 elején kellett volna elkezdeni, de akkorra a terület megtisztításával, a bontással és a tereprendezéssel se végeztek. (A Magyar Atlétikai Szövetség a verseny megrendezésének elnyerésekor abban bízott, hogy már 2019 végén megkezdődhet az építkezés.) Hosszan vajúdtak a kivitelezői tenderrel is. Az időpontok és összegek esetében igen óvatos Fürjes a Népszavának akkoriban azt mondta: az atlétikai stadion akkor készülhet el a 2023-as világbajnokságra, ha 2020 első felében aláírják a kivitelezői szerződést. Ez pedig nem sikerült. A szerződést csak 2020 novemberében írták alá, abban 48 hónapos időtartam szerepel, de ebbe a stadion visszabontása, illetve a környék parkosítása is beletartozik - írja a lap.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}