Hofer lezárná a Brenner-hágót, és feloszlatná az osztrák parlamentet

Az FPÖ elnökjelöltje a kényes kérdésekben sem teketóriázna, és felvállalná a konfliktusokat.

Célok és célozgatások

Hofer a sajtóban arról beszélt, hogy Ausztriát mindenképp meg kell védeni az EU "adósság-, és kockázatuniójától", és "a szociális rendszereket tönkretevő gazdasági migránsoktól".

Példátlan lépés

Az osztrák belpolitika szempontjából a legjelentősebb célzása az volt, miszerint elképzelhetőnek tartja, hogy még a 2018-as választások előtt éljen a parlament feloszlatásának jogával. Ezzel minden bizonnyal okozott néhány álmatlan éjszakát a versenyből szánalmas eredménnyel kihulló rendszerpártok politikusainak.

Mindennek van határa

A szomszédunkban most kiemelt kérdésnek számító Brenner-hágói határzár szükségessége kapcsán Hofer nagyon komoly kihívás elé nézhet, hiszen az olaszok nem vennék szívesen, ha Ausztria lezárná a migránsok egyik fő útvonalát.

Svájc már korábban közölte, hogy a Brenner-hágó lezárása esetén kész akár katonai erővel is feltartóztatni azokat, akik esetleg az alpesi ország irányába vennék az útjukat, így a migránsok könnyen Olaszországban rekedhetnek.

A paprikás kedélyeknek az sem kedvez, hogy hétvégén a hágónál olasz szélsőbaloldali és anarchista aktivisták, illetve politikusok tiltakoztak az átkelőhely esetleges lezárása ellen, a demonstráció pedig fizikai erőszakba torkollt, és az osztrák rendőröknek könnygázzal kellett föloszlatniuk a tömeget.

Hofer úgy véli, hogy az unión belüli ideiglenes határellenőrzéseket egyedül akkor kerülhetné el a kontinens, ha az EU kellő eréllyel védené a külső határokat. Szerinte, ameddig a migránsok akadálytalanul kelhetnek át a Földközi-tengeren Olaszországba és Görögországba, addig Ausztria nem tágíthat az ellenőrzés szigorításától.

Az olasz politika azonban szintén nem díjazta a hágó lezárásának lebegtetését. Az olasz közlekedési és infrastruktúra-miniszter, Graziano Delrio a következőképpen reagált az elképzelésre:

"A Brenner-hágó lezárása a gazdaságnak és a közlekedésnek, de az Európai Uniónak is súlyos károkat okozna, hiszen a hágó az európai integráció szimbóluma."