Egoista bullshit, ami életeket követel: a szabályok azért vannak, hogy áthágjuk őket

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.

Koccanás; baleset; útépítés; útjavítás. Feltorlódó sor; kilométeres dugók; araszolás a hőségben az autópályán. Ami éppen arra való, hogy gyorsan, és szembeforgalom-mentesen, nagyobb biztonságban haladhassunk a célunk felé. Ami nyáron millióknak a nyaralás: irány a Balaton, irány az Adria, irány a több hónapos bezártság után annyira vágyott szabadság, környezetváltás, pihenés. De közben megakaszt minket egy átkozott dugó. Ahogy nő a rostokolásban töltött idő, úgy fogy a türelem – valakinél annyira, hogy gondolván, ő aztán tovább nem vár, így üres sávnak képzelve a leállósávot, ott halad tovább. Ami nem véletlenül szigorúan tilos, hanem mert nagyon nagy veszélyt hordoz magában.

Ahogyan az sem egy ajánlás, hogy útjavítás, útépítések mentén korlátozzák a sebességhatárt. Értem én, hogy nagyon jópofán hangzik, hogy a szabályok arra valók, hogy megszegjük őket, csakhogy az egoista viselkedésnek ez a fajtája sok-sok ember halálát okozza az utakon.

Furcsa kifejezés az, hogy értelmetlen halál. Azért, mert a (látszólag) ellenkezőjét, az értelmes halált meg végképp nem tudjuk hova tenni. Az értelmetlen halál szinonimája, ami egyben sokkal jobban fedi a lényeget: az elkerülhető halál. Amikor a kiváltó ok valami olyan, ami teljesen értelmetlen, felesleges. Például adott szakaszon 80 helyett 100-zal, vagy még gyorsabban menni, és/vagy figyelmen kívül hagyni az előzés tilalmát stb. Csak azért, hogy néhány perccel hamarabb odaérjünk valahova. Teljesen értelmetlenül, igazi előnyhöz nem jutva, de mások életét veszélyeztetve.

Illésné Horváth Mónika férje négy évvel ezelőtt így halt meg. A férfi az M0-s autóút felújításán dolgozott, amikor egy szabálytalanul közlekedő autós halálra gázolta. A közutas dolgozó özvegye a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Biztonságunk az Ön kezében van! című kampányának részeként állt a nyilvánosság elé, a tragédia helyszínén.

Érdemes megnézni, érdemes egy pár pillanatra empátiát gyakorolni, beleképzelni magunkat a férjét elveszítő asszony helyébe, mert így megláthatjuk a halálos áldozat, mint statisztikai adat mögött az embert, aki soha nem érhetett már haza a szeretteihez, mert valaki úgy gondolta, hogy a közlekedési szabályokat nem olyan fontos betartani.