Az államosított budapesti közterekről szóló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól a Fővárosi Törvényszék

Az államosított budapesti közterekről szóló törvény megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól a Fővárosi Törvényszék

A bírák szerint a Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér államosítását lehetővé tevő jogszabály a Fővárosi Önkormányzat tulajdonhoz való jogának a sérelmével jár és több ponton is sérti az Alaptörvényt.

A Fővárosi Törvényszék eljáró bírói tanácsa az Alkotmánybírósághoz fordult a három államosított budapesti közterület ügyében – írja az Index.

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy tavaly augusztus elsejével került ingyenesen az állam tulajdonába négy fővárosi közterület: a Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér (és a hozzá kapcsolódó József Attila utca). A Fővárosi Önkormányzat azonban beperelte az államot a Fővárosi Törvényszéknél, amely most azt állítja, hogy az ügyben Alaptörvény-ellenes jogszabályt kellene alkalmaznia.

Az ügyben eljáró bírók a támadott törvény egyes paragrafusai Alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését, valamint a perben való alkalmazhatóságuk kizárását kérték az Alkotmánybíróságtól.

A tereket az állam egyébként azonnal tovább is adta: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n (MNV Zrt.) keresztül 99 évre szóló ingyenes vagyonkezelésbe adta a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzatnak, azzal, hogy azok üzemeltetéséről, kezeléséről, közterület-használati, engedélyeztetési, valamint ellenőrzési rendszerének kialakításáról a kerület gondoskodik majd.

Karácsony Gergely főpolgármester „törvényesített rablásnak” nevezte a döntést, és a határozat ellen Budapest Főváros Önkormányzata keresetlevelet terjesztett elő a Fővárosi Törvényszéken.

Az lap azt írja, az ügyben eljáró háromtagú bírói tanács idén júniusban felfüggesztette az eljárást, és egyedi normakontroll iránti indítványt terjesztett az Alkotmánybíróság elé.

A törvényszék arra hivatkozva kéri a rendelkezések megsemmisítését, hogy azok több ponton is sértik az Alaptörvényt.

Az indítványozó bírók szerint:

- a támadott jogszabályi rendelkezések a Fővárosi Önkormányzat tulajdonhoz való jogának olyan fokú sérelmével járnak, amely már átlép a jogalkotó számára biztosított autonómiakorlátozás keretein;

- és a Fővárosi Önkormányzat Alaptörvényben garantált, az önkormányzati autonómia védett hatáskörcsoportjait, valamint tulajdonhoz való jogát is sértik.

- Önmagában a közfeladat átcsoportosítása, illetve a továbbiakban annak el nem látása nem kompenzálja a felperest, tehát a Fővárosi Önkormányzatot, a kieső, eddig más közfeladatai ellátását is szolgáló bevételek miatt. Ebből kifolyólag a törvényszék álláspontja szerint a tulajdonjog-elvonás nem felel meg az Alaptörvényben rögzített értékarányosság követelményének.

Címlapkép: Vörösmarty tér. Fotó: MTI/Mohai Balázs