Lenyúlja a kormány a frekventált belvárosi köztereket

Lenyúlja a kormány a frekventált belvárosi köztereket

Ellentételezés nélkül a Fővárosi Önkormányzattól állami tulajdonba vennék augusztustól a budapesti Podmaniczky, Vörösmarty és Széchenyi tereket egy készülő törvényjavaslat szerint. A HVG úgy tudja, ezután mindhármat megkapná a fideszes vezetésű V. kerület, méghozzá Rogán Antal volt polgármester tárcájának javaslatára.

Az „einstand” azonban jogsértő lehet, mivel a Pénzügyminisztérium szerint „alkotmányossági aggályok merülhetnek fel”.

- Podmaniczky Frigyes tér: Az Arany János utcai metrómegálló fölötti tér a Bajcsy-Zsilinszky út mentén.

- Vörösmarty tér: A Váci utca végállomása a Deák Ferenc utca és a Vigadó utca között, a város egyik leghíresebb tere, a karácsonyi vásár hagyományos, fő helyszíne, egyúttal a kisföldalatti végállomása.

- Széchenyi István tér: A Széchenyi István tér az V. kerületben, a Lánchíd pesti lábánál fekszik, a Duna-parti világörökségi helyszín része. Itt található a Magyar Tudományos Akadémia épülete, a Gresham-palota, valamint a Belügyminisztérium is.

A tervezett, a 2013-as „lex Margitsziget” törvényhez hasonló - amely a XIII. kerülettől az akkor Tarlós vezette fővároshoz “csatolta” a területet - jogi megoldás a hvg.hu információi szerint egy,

a kormány számára készített pénzügyminisztériumi előterjesztésben szerepel, a jövő évi költségvetés megalapozását szolgáló, a parlamentnek hamarosan benyújtandó salátatörvénybe rejtve, de az „ötletgazda” valójában a volt V. kerületi fideszes polgármester, Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Az államosítás szükségességét a tervezet többféleképpen indokolja: új közösségi terek megteremtetése, a régiek fejlesztése, zöldfelület-fejlesztés, valamint „a belvárosi lakosság életminőségének javítása”. 

A lap szerint az indokok között szerepel az is, hogy a majdani vagyonkezelő V. kerület egységes közterület használati rendszert működtetne az ingatlanokon. Ez azért fontos, mert a javaslat lényegi eleme, hogy

a jövőben a terek bérbeadása, vagyis a közterületek hasznosítása is az V. kerület hatásköre lenne, a főváros helyett a kerület szabná meg például a Vörösmarty téren a karácsonyi vásározók vagy bárki más által fizetett bérleti díjakat, és a bevételek is a kerület kasszájába folynának be.

Ha a 2023-as költségvetéssel együtt a tervek szerint július közepéig a parlament nyári, rendkívüli ülésén elfogadják ezt a büdzséhez kapcsolódó salátatörvényt is, akkor a Fővárosi Önkormányzat lemondhat a három patinás térről.

Ráadásul ingyen, ellentételezés nélkül. Pontosabban a javaslat az “ellentételezést” letudja annyival, hogy a tulajdonjog elvesztésével a főváros mentesül a fenntartási – takarítási, felújítási – költségektől, így még jól is jár – a kieső bevétel ellentételezése fel sem merül.

Az államosítás jogi aggályaira a hvg.hu információi szerint a javaslatot formailag jegyző Pénzügyminisztérium is felhívta a kormány-előterjesztésben a figyelmet, mondván:

a tulajdonjog elvesztése a főváros részére - mivel csak a feladat- és hatáskörrel kapcsolatos anyagi kiadásokat takarítja meg – „megkérdőjelezhető módon ellentételezett”. Sőt, „ez a megoldás az önkormányzati tulajdonjog Alaptörvényben foglalt sérelmének megállapításával járhat”.

A tervezett intézkedés, ha elfogadják, jól illik majd az Orbán-kormány az ellenzéki vezetésű fővárost hátrányosan érintő lépéseinek a sorába, a hatás- és jogkörelvonások, a forrás- és bevételcsökkentési intézkedések körébe.