Perel a főváros, ha államosítják a belvárosi köztereket

Perel a főváros, ha államosítják a belvárosi köztereket

Az Alfahír is beszámolt arról, hogy Rogán Antal javaslata alapján a kormány ellentételezés nélkül venné állami tulajdonba a Fővárosi Önkormányzattól a Podmaniczky, Vörösmarty és Széchenyi tereket. A tervezet jogsértő lehet, és a Pénzügyminisztérium szerint „alkotmányossági aggályok merülhetnek fel”.

Lenyúlja a kormány a frekventált belvárosi köztereket

Ellentételezés nélkül a Fővárosi Önkormányzattól állami tulajdonba vennék augusztustól a budapesti Podmaniczky, Vörösmarty és Széchenyi tereket egy készülő törvényjavaslat szerint. A HVG úgy tudja, ezután mindhármat megkapná a fideszes vezetésű V. kerület, méghozzá Rogán Antal volt polgármester tárcájának javaslatára. Az „einstand" azonban jogsértő lehet, mivel a Pénzügyminisztérium szerint „alkotmányossági aggályok merülhetnek fel".

Ha a törvényt valóban benyújtják és elfogadják, akkor a főváros perel

- közölte közösségi oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester úgy vélte az államosítás mögött a NER-közeli oligarchák állhatnak.

Mégis miért? Mert az V. kerület olyan rohadt jól gazdálkodik a közvagyonnal? Tiborcz István üzlettársának Széchenyi téri szállodafejlesztését akarják kiszolgálni? Vagy megpumpolni a Vörösmarty téri árusokat? Vagy egyszerűen csak azt akarják mutatni, hogy mindent megtehetnek, és még a tulajdonhoz való jog sem tartja vissza őket ettől? Mégis mi lesz a következő? Kinek a tulajdonát fogják elvenni legközelebb?

Karácsony Gergely jelezte, ha valóban perre kerül a sor akkor is folytatják az érintett kerületekben a fejlesztéseket.

Folytatjuk a Széchenyi tér tervezését, amely a megújuló Lánchíddal együtt a 150 éves Budapest történelmi nagyszerűségéhez méltó és egyszersmind igazi 21. századi zöld köztér lehet. Ha addig el nem lopják

- tette hozzá a főpolgármester.