Az államtitkár nem reagált arra, hogy vendégmunkásokat csábít hazánkba a kormány

Az államtitkár nem reagált arra, hogy vendégmunkásokat csábít hazánkba a kormány

A Jobbik-Konzervatívok képviselője ma a parlamentben arra volt kíváncsi, elfogadható-e, ha magyar családok adóforintjaiból olyan munkahelyeket támogatunk, amelyek nem az ő itthoni boldogulásukat szolgálják.

2030-ig nagyságrendileg félmillió fővel növelné a foglalkoztatottak számát a kormány - jelezte Z. Kárpát Dániel az Országgyűlés hétfői ülésén. A Jobbik-Konzervatívok képviselője viszont ezen munkaerő összetételét tartja érdekesnek. Emlékeztetett, munkalehetőségeket elsősorban hazánkon belülről kell magyar munkavállalóknak biztosítani, és szavai szerint nagyon örült, amikor a gazdaságfejlesztési miniszter egy bizottsági ülésen elmondta, hogy a kormány is főként magyarok közül toborozna munkaerőt.

A jobbikos politikus ugyanakkor napirend előtti felszólalásában felidézte, pártja évek óta felhívja a figyelmet, hogy a magyar aktivitási rátával gondok vannak. Úgy látja, rengeteg olyan honfitársunk van, aki hasznos munkát tudna folytatni, mégsem nyílik erre lehetősége.

A keleti országrészben duplája az országos átlagnak a munkanélküliségi ráta

- hangsúlyozta az ellenzéki politikus, aki nehezményezte, hogy mégis külföldről csábítanak a régióba munkaerőt.

Vendégmunkások jelennek meg: először tízezrével, majd a későbbiekben százezres nagyságrendben

- vetítette előre Z. Kárpát.

Emlékeztetett, hogy a Jobbik a költségvetési vitában is jelezte, szeretnék látni az ingyenes átképző programokat, hogy ne a külföldi vendégmunkásokat mobilizálják, és ne a vendégmunkás-importot áramvonalasítsák vagy tegyék gördülékenyebbé.

Elismerte, mindegyiküket nem lehet bevonni a munkaerőpiacra, de szerinte százezres létszámban így is komoly lépést tehetnénk előre.

A legutóbbi hírek alapján a képviselő elmondta, az üllői Lenovo gyárban 150-200 magyart cseréltek le harmadik országból érkezőkre, jellemzően filippínókra.

A magyar adóforintokból támogatott vállalatok tipikusan és jellemzően importálják a vendégmunkásokat, de nem az inaktív magyarok közül - érvelt, hozzátéve, olyan munkahelyeket támogatnak, amelyek nem a magyar családok boldogulását szolgálja.

Vissza nem térítendő állami támogatást csak az a cég kaphasson, amelyik legalább 90 százalékban EGT-n belüli, tipikusan magyar munkaerőt alkalmaz!

- szorgalmazta a Jobbik javaslatát, amely a Magyar Kvóta névre hallgat.

A magyar költségvetéshez képest rengeteg, több száz- vagy ezermilliárdnyi támogatást kapnak a multik, miközben jellemzően e hatalmas összegeket kitalicskázzák Magyarországról - fogalmazott Z. Kárpát.

Államtitkár úr számára elfogadható-e, ha magyar családok által befizetett adóforintokból olyan munkahelyeket támogatunk, amelyek nem magyar családokat gazdagítanak, nem az ő szülőföldön való boldogulásukat szolgálják?

- tette fel kérdését a Jobbik országgyűlési képviselője.

Fónagy János államtitkár válaszul elmondta, a kormány célja, hogy az egyre jelentősebb munkaerőkeresletet magyar munkaerővel töltse fel, és ezt inaktív dolgozókkal tennék elsősorban. A 4,7 millió fős foglalkoztatottságot rekordszámként értékelte.

Arról is szólt, hogy a 300-350 ezer álláskereső részben mentális állapota miatt nem tud dolgozni. Továbbá a 21 évnél fiatalabbak és a 65 évnél idősebbek mellett a kisgyermekes nők is hasonló arányt képviselnek.

Fónagy ezután ismertette a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tevékenységét. Emellett a GINOP Plusz programot említette munkáltatói támogatásként, valamint arra is kitért, hogy szakmai és más, nyelvi és informatikai képzések is indultak. A felnőttképzési intézményeket és szakképzési centrumokat szintén szóba hozta.

Jelenleg mérsékelten elérhető a magyar munkaerőtartalék - jegyezte meg az államtitkár, aki azonban a vendégmunkások hazánkba csábításával kapcsolatban semmit sem reagált.

(Címlapkép: Z. Kárpát Dániel - Béli Balázs/Alfahír)