Az államtitkár szerint a magyar egészségügynek "nagy a versenyelőnye a többi országgal szemben"

Az államtitkár szerint a magyar egészségügynek "nagy a versenyelőnye a többi országgal szemben"

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára nagyokat mondott a Tihanyi Tranzit fesztiválon. Takács Péter szerint az egészségügy nem "egy könnyű meló", de elárulta, mitől lesz "sokkal magasabb a boldogsági szintje" egy egészségügyi dolgozónak.

A kormány egyik legfontosabb célja az, hogy pályán tartsa a munkaképes egészségügyi szakdolgozókat - hangsúlyozta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára szombaton Tihanyban a Tranzit fesztiválon.

Az MTI azt írja, Takács Péter a Milyen az egészséges egészségügy? című beszélgetésen felmondta a kormányzati propagandát és leszögezte, hogy 2010-hez képest két és félszer több forrással gazdálkodik az egészségügy, az orvosok és az ápolók bérét pedig megnégyszerezték.

"Boldogsági szint", versenyelőny és a szeptembertől életbe lépő iskolai egészségnevelés

Mint mondta,

az egészségügy nem "egy könnyű meló", mindenhol kihívásokkal küszködik a humán erőforrás tekintetében, de ha egyszer megérzi az ember, hogy ennek a hivatásnak a szépséget az adja, hogy segíteni tud másokon, akkor sokkal magasabb lesz a boldogsági szintje.

Takács Péter úgy fogalmazott, hogy

a magyar egészségügynek nagy a versenyelőnye a többi országgal szemben, mivel harminc éve digitalizált formában rögzítik az adatokat, információkat.

Elmondta, olyan új technológiák behozatalán és azok rendszerbe állításán dolgoznak most, amelyek a beteg biztonságérzetét és komfortfokozatát növelik, valamint olyan ápolástechnikai eszközök beszerzésén, amelyek óvják az egészségügyben dolgozókat.

Az államtitkár kiemelte: szeptembertől lesz iskolai egészségnevelés. Mint mondta, a legfontosabb célkitűzés az, hogy a prevenciószemléletet helyezzék előtérbe.

Hozzátette,

az egészségügyi szűrésekre is egy új rendszert fognak kidolgozni.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az egészségügyben dolgozók teljesítményorientált elismerésére hívta fel a figyelmet. Azt mondta, ez nemcsak bérben mutatható ki, hanem ehhez egy komplexebb stratégia is kell.

Merkely Béla szerint az edukációtól függ, hogy ki milyen egészséges életet él.

Az egyetem rektora szólt az egészséges életmódról és a prevencióról is. Úgy fogalmazott, hogy ez nem orvostudományi kérdés, hanem inkább oktatási. Az edukációtól függ, hogy ki milyen egészséges életet él. Ebben szerepe van a közoktatásnak, a felsőoktatásnak és az orvosi egyetemeknek - tette hozzá.

Merkely Béla a Covidról szóló kérdésre azt válaszolta: a járvány körbevesz minket, de már nem fog olyan súlyos kórképet okozni, mint akkor, amikor teljesen védtelenek voltunk a vírussal szemben.

(Címlapkép: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára (b) és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Minden nap egy alma… – Milyen az egészséges egyészségügy? című pódiumbeszélgetésen a tihanyi Tranzit fesztiválon 2024. augusztus 24-én. MTI/Katona Tibor)